10 april 2019 - 3 min. lezen 3 reacties

De voorbije week was het vaak vrij zacht en onstabiel, met behoorlijk wat onweer. De komende dagen voert de winter opnieuw een schampschot uit naar onze regio. Het wordt gevoelig kouder en de kansen op nachtvorst nemen sterk toe later deze week.

Onstabiele week

Voorbije week was het vaak vochtig en warm wat een onstabiel weertype veroorzaakte. Een convergentielijn zorgde afgelopen zondag voor vrij pittige onweders over het ZW deel van België. Dit ging gepaard met de nodige bliksemontladingen, overvloedige regenval en zelfs intense hagelbuien. Onder meer in de regio rond Gent viel de hagel er bij momenten met bakken uit de lucht.

In De Pinte had men zondag te kampen met intense hagelbuien tijdens het onweer.
De onweders gingen gepaard met talrijke bliksemontladingen.

Opnieuw kouder

De komende dagen komt zal de winter nog eens een (laatste) schampschot uitvoeren. Een hogedrukgebied bouwt zich stilaan op boven Scandinavië, waardoor we onder aanvoer komen van continentaal polaire lucht. Deze lucht is van oorsprong zeer koud en zal er dan ook voor zorgen dat de temperaturen stilaan zullen dalen. Ook de kansen op nachtvorst nemen significant toe. Vorstgevoelige planten toch maar even beschermen!

Polaire lucht

De komende dagen krijgen we te maken met een traditionele wintersituatie, die graag gezien wordt door winterliefhebbers. Al komt deze winterse episode echter wat te laat, de zon heeft namelijk veel meer kracht dan tijdens de wintermaanden.

Een hogedrukgebied zal zich stilaan vestigen nabij Scandinavië waardoor er transportkoude op gang wordt gebracht. Hierbij zal er ijskoude lucht afzakken naar onze contreien in een noordoostelijke tot oostelijke luchtstroming. De bovenluchten zullen daarbij fel afkoelen (tot -10 op 850 hPa!) en ook de temperaturen aan de grond zullen fors moeten inleveren. Vrijdag en zaterdag blijven we ver beneden de kaap van 10 graden, en onder invloed van de schrale noordooster zal het eerder schraal aanvoelen.

De aangevoerde lucht is afkomstig van Scandinavië later in de week. Hierdoor zal het fel afkoelen zowel ‘s nachts als overdag.
Onder aanvoer van continentaal polaire lucht stroomt er ijskoude lucht naar ons toe op 850 hPa. Dit is de uitvoer van GFS.

Nachtvorst

De maxima zullen overdag niet hoger uitkomen dan zo’n 6 à 7 graden en daarmee is het toch enkele graden te fris voor de tijd van het jaar. Ook de nachten zullen ronduit koud verlopen met temperaturen die flirten met het vriespunt. Aan de grond zal het zeker gaan vriezen. Vorstgevoelige plantjes worden dus maar beter binnen gezet uit voorzorg! Laat ons hopen dat de vrieskou niet te veel impact zal hebben op de bloesems…

Tweede week van de Paasvakantie opnieuw zachter?

Na de koudere episode eind deze week lijkt de tweede week van de Paasvakantie opnieuw zachter te gaan verlopen. Althans, dat mogen we geloven als we naar de pluimverwachting kijken voor de komende 14 dagen.

Zoals het er nu naar uitziet zal het hogedrukgebied volgende week stilaan kantelen, waardoor de meer terecht komen in een zuidoostelijke luchtstroming. Deze lucht is van oorsprong zachter, waardoor het wellicht geleidelijk weer kan gaan opwarmen tot maxima rond een graad of 15 later in de week.

pluim nachtvorst
Weerpluim van het Europese weermodel ECMWF.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken