15

Het grillig weertype wil de Benelux voorlopig niet verlaten. Op dinsdag 18 juni 2024 verwachten we een nieuwe intense regenzone die vanuit Frankrijk komt opzetten. De allerlaatse weermodellen berekenen een grote neerslagsom boven delen van België. Dat kan ook gepaard gaan met intense onweders waarbij hagel en windstoten mogelijk zijn. In deze weersverwachting geven we locatie en timing van de meest intense buien mee.

Intense neerslagzone

De regenzone is verbonden aan een kleinschalig lagedrukgebied boven het noorden van Frankrijk. Dit lagedrukgebied zal door de tegenstelling tussen koele lucht over het westen en warme lucht over het oosten van Frankrijk snel activeren. De activatie zorgt voor hevige buien in de namiddag en avond over het (zuid)oosten van België. Bij deze onweersbuien zijn randverschijnselen zoals hagel en hevige windstoten niet uitgesloten. Het is zelfs mogelijk dat één van de exemplaren zich kan ontwikkelen tot supercell.

Over het noorden en westen van België blijft het vaak tot stratiforme bewolking en regenval. Een verdwaalde donderslag behoort eveneens tot de opties. De neerslagzone trekt in de loop van de namiddag ook naar het noorden waardoor Nederland rekening moet houden met lichte tot matige neerslag. Er kan in totaal 20 tot 30mm regen vallen.

Donderdag nieuwe episode met onweer

Weermodellen komen na een rustpauze op woensdag opnieuw met onweerskansen. Donderdag trekt een thermisch laag vanuit Frankrijk naar het noorden. De exacte locatie van het thermisch laag moet nog worden opgevolgd, maar bij een voldoende noordelijke trekrichting moet opnieuw de kans op hevig onweer worden uitgelicht.

Een verhoogde kans op onweer boven België. Dit gebied kan nog richting het noorden of zuiden trekken afhankelijk van de positie van het thermisch laag.

De hoogste kansen bevinden zich op dit moment over het noorden van Frankrijk en Luxemburg. Daar kan de onstabiliteit in de vorm van CAPE snel aangroeien tot meer dan 3000 J/KG. Dat is ruim voldoende voor hevig onweer.

Extra detail via de weervideo

Op ons Youtubekanaal van NoodweerBenelux publiceren we geregeld korte weerberichten met meer informatie omtrent de weersverwachting.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen