1 januari 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

2012 zit erop en dan is het tijd om het weer op een bepaalde locatie van wat naderbij te bekijken. Vandaag kunnen en willen we bij deze weerblog rekenen op de weerdata van weerstation Waregem (gelokaliseerd in het zuiden van West-Vlaanderen). Heeft u zelf ook weerdata beschikbaar van uw eigen weerstation, laat het dan als de bliksem weten in een onderstaande reactie. In het jaaroverzicht van 2012 plaats ik de weergrafieken van: temperatuur, neerslag en luchtdruk.

Temperatuur in 2012

Locatie: Waregem (België)

Op deze grafiek valt direct op dat de maanden januari en februari gekenmerkt werden door een invallende winterperiode. Een oostelijke stroming met diepvrieskou was op 4 februari 2012 verantwoordelijk voor minima onder -10°C. In de zomerperiode werd het op 18 augustus het warmst met 35.0°C en daarmee wordt nog maar eens bewezen dat niet juli, maar augustus de maand bij uitstek is voor tropische maxima.

jaartemperatuur weerstation

TIP: bekijk ook eens de artikels in het weerarchief ~ artikel 1artikel 2

Neerslag in 2012

Locatie: Waregem

In de onderstaande neerslaggrafiek wekken 4 maanden onze belangstelling. Dat zijn februari, augustus en september waar de hoeveelheid regen in de maand (ruim) onder het gemiddelde blijft. Dan hebben we natuurlijk ook nog de maand december die de weerhistorie zal ingaan als (extreem) nat met zo’n 133.6 mm ! Dat is meer dan de helft van wat we normaal mogen verwachten. Wateroverlast in de Westhoek en op andere plaatsen in de Benelux kon dan ook niet uitblijven.

regenhoeveelheid in 2012

Luchtdruk in 2012

Locatie: Waregem

Op deze laatste grafiek kan u goed zien wanneer de regio van België onder hogedrukinvloed kwam te liggen en wanneer depressies (lage luchtdruk) in de buurt waren. Als u zelf eventjes tijd neemt om de bovenstaande twee grafieken te bekijken, dan zal u dit patroon (toppen en dalen) ook daar herkennen. Klik op deze link om naar de weergrafiek van weerstation Waregem te navigeren.

Bron data: weerstationwaregem.be

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen