0

De meteorologische zomer mag dan wel gestart zijn, in de Alpen zullen ze vandaag wat vreemd gekeken hebben. Boven 1900 m was het koud genoeg voor winterse neerslag. In de gemeente Mittelberg viel op een aantal plaatsen wit goud naar beneden. Mittelberg is gelegen in het westen van Oostenrijk. Komende uren kan in de regio’s boven 2000 m nog wat sneeuw extra vallen. Volgens weermodellen kan het tussen 2500 en 2700 m nog tot 30 cm extra sneeuwval komen. Frisjes!

Oorzaak van het koudere weer

Op de weerkaarten zien we de positie van een lagedrukgebied in de buurt van de Alpenkam. Aan de noordflank wordt koudere lucht aangevoerd. Samen met de passage van een koufront werd het op grotere hoogtes koud genoeg voor winterse neerslag. De sneeuwval is echter van kortere duur, want de weermodellen zinspelen komende dagen op een gevoelige opwarming. Zo is het niet uitgesloten dat het zondag ongeveer 20°C zal worden in dezelfde regio waar vandaag wat sneeuw viel.

We herkennen de zwarte cirkel met de positionering van Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Ten zuidoosten bevindt zich een lagedrukgebied dat geleidelijk opvult en richting Griekenland trekt. Ondertussen zorgen hogedrukinvloeden voor stabieler weer in de Benelux met een stijging van de temperatuur. Er staat ons dan ook een aangenaam weekend te wachten.

Op de bergpassen Timmelsjoch Hochalpenstraße en Grossglockner Hochalpenstraße moesten automobilisten vandaag ook opletten voor gladde wegen. Ondanks geen accumulatie op het wegdek kon het tijdelijk glad worden.

Sfeerbeelden van de sneeuwval

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen