7 juni 2015 - 3 min. lezen
8 reacties 8

Onweer en dan vooral hagel – zoals in 2014 tijdens het Pinksterweekend – zijn vaak een bekommernis voor veel groente- en fruittelers. Op enkele minuten tijd kan een hele oogst worden vernield door hagel. Ook de voorbije jaren zorgden grote hagelstenen in West-Europa voor de nodige ellende.

Voor veel telers lijkt een hagelkanon aanschaffen de beste en enige oplossing om mogelijke hagelschade te voorkomen of te beperken. NoodweerBenelux ging op bezoek bij een producent van hagelkanonnen en nam een kijkje achter de schermen bij een leverancier in Oost-Vlaanderen.

Een hagelkanon is duur

In de Benelux zijn 3 fabrikanten van hagelkanonnen. 1 daarvan is gevestigd in België dat trouwens over gans Europa hagelkanonnen plaatst. Over gans de Benelux staan er van Marnix een 40 tal hagelkanonnen waarvan er ongeveer een 28 over Vlaanderen verspreid. Meestal gaat dit om groente- en fruittelers, maar de voorbije jaren worden de kanonnen ook elders ingezet.

Zoals bij autobouwer Ford. Dit om de honderden afgewerkte auto’s die klaar staan voor verkoop te beschermen tegen mogelijke hagelschade. Ook het festival Tomorrowland maakte al gebruik van deze hagelkanonnen om de tienduizenden mensen daar enigszins te beschermen.

Ook hagelnetten kunnen de gewassen beschermen, maar dan nog zijn er telers die daarbovenop nog een hagelkanon plaatsen. Dit kost al gauw 40.000 euro, maar een verzekering is ook alles behalve goedkoop.

hagelkanon

In het verleden was Marnix een bloementeler. Tijdens deze periode had hij 20 jaar ervaring met deze techniek opgebouwd. “Sinds het jaar 2000 ging het rendement van het bloemen telen steeds achteruit.  In 2005 heb ik dan de eerste toestellen op de markt gebracht. Steeds kwam ik meer in contact met groete- en fruittelers, niet alleen in de Lage Landen maar ook elders in Europa.

Ik ben regelmatig in het buitenland voor mijn bedrijf en luister dan ook naar de problemen van de groente- en fruittelers. Zo merk ik dat het klimaat snel verandert (steeds meer extreme situaties). Door naar de problemen te luisteren maakt dit de weg open om meer en meer te innoveren en mijn machines steeds aan te passen.”

hagelkanon

Werking van een hagelkanon

Een 20 tot 30 tal minuten voor het verwachte onweer zetten de eigenaars van een hagelkanon het systeem in werking. Dit kan onder meer door met de gsm een bericht te sturen naar de container. Om de 5 tot 7 seconden worden dan ioniserende schokgolven de lucht ingeschoten die de atmosfeer verstoren.

Het kanon werkt op acetyleengas samen met stikstof en zuurstof. Onderkoelde waterdruppels bewegen in gebieden met verschillende polariteiten en temperaturen. Waterdruppels bevriezen en vormen hagel. De schokgolf zorgt ervoor dat de positieve en negatieve zones met elkaar vermengd worden. In deze gemengde zones kunnen vervolgens geen hagelstenen optreden.

1 kanon beschermt ongeveer 1 vierkante kilometer. Veel fruittelers zijn er tevreden over en geloven in de werking van dit systeem. Het is in ieder geval 1 van de beste manieren om een teelt of dergelijke te beschermen volgens Marnix. Een fruitteler heeft al snel enkele duizenden euro over om zijn oogst te proberen beschermen dan heel zijn oogst en een gigantisch bedrag zien verloren te gaan door de hagel.

hagelkanon

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken