Gisterenavond (tussen 20:30-21:30) heeft zich een kort en krachtig onweer ontwikkeld in het noorden van Nederland. De hele dag was er sprake van een kans op onweersbuien die gepaard konden gaan met hagel en/of windstoten.

Toen zich in de vooravond een buienlijn ontwikkelde (ter hoogte van het IJsselmeer) moesten we dan ook rekening houden met dergelijke weerfenomenen. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de onweerslijn met vooral aan de zuidelijke kant onweer.

Noodweer in Nederland

In Steenwijkerwold werd op dat tijdstip een festival georganiseerd in de buitenlucht. Het onweer/noodweer raasde met een rotvaart richting deze locatie en dat bleek later heel wat schade op te leveren en zo’n 15-tal gewonden door een instortende feesttent. Vermoedelijk had deze buienlijn een speciaal soort cel aan boord, namelijk een supercell.

Op de beschikbare radarbeelden is namelijk duidelijk een flink neerslagsignaal op te merken en een vreemde structuur die meestal wordt gelinkt aan hele krachtige buien.

Aan de grond leverde deze bui flinke windstoten welke waarschijnlijk het gevolg waren van een downburst. Bij dit fenomeen wordt de lucht van hoog in de bui richting de grond getransporteerd. Onderweg versnelt deze lucht en kunnen de windstoten uitpakken tot 90, lokaal 120 km/h. Dikwijls wordt zo’n downburst dan ook verward met een windhoos. Verdere analyse van de radarbeelden zal nodig zijn om dat laatste fenomeen uit te sluiten. Nog een filmpje van de doortocht van het onweer tijdens het plaatselijk festival