3

Afgelopen dagen kwam het reeds tot enkele krachtige tornado’s in de buurt van Texas. Komende uren is het de buurt aan de regio’s rond Alabama en Mississippi. Het Storm Prediction Center (SPC) vaardigt het grootste waarschuwingsniveau af (high risk). De kans op supercells met “long-track tornadoes” is hoog. Typisch aan een outbreak is dat er meerdere tornado’s op korte afstand kunnen ontstaan met grote schade over een groot gebied.

Noodweer tijdens de nacht naar donderdag

Op woensdagnamiddag beginnen de eerste zware onweersbuien zich te ontwikkelen in de omgeving van Louisiana en Arkansas. Geleidelijk verplaatsen de supercells met tornado’s zich naar het oosten waardoor ook Mississippi en Alamaba in de vuurlinie komen te liggen. Dankzij de ligging van een lagedrukgebied boven het centraal gedeelte van Noord-Amerika wordt warme en vochtige lucht naar de omgeving gestuwd met bijbehorende windschering.

Het Storm Prediction Center (SPC) geeft de hoogste waarschuwing voor noodweer. Er is 30% kans op tornado’s, felle windstoten en hagel.

“The destabilizing warm sector with warming temperatures and mid-upper 60s dewpoints, will support MLCAPE up to 2000 J/kg, and strengthening vertical shear will be favorable for a broken band of supercells capable of producing tornadoes, large hail, and damaging winds. A couple of strong tornadoes will be possible this afternoon/evening across LA/AR. Farther east, the most dangerous part of the severe weather outbreak is expected to evolve today into tonight from central MS into central AL. Here, there will be the potential for scattered supercell development in the open warm sector by midday, in an environment with MLCAPE near or above 2000 J/kg, effective bulk shear near 50 kt, and effective SRH near 200 m2/s2.”, aldus het weerinstituut.

  • Wil je een expert worden in het weer? Dit boek kunnen we iedereen aanraden

Trage start van het tornadoseizoen

De ontwikkeling van zware onweersbuien werd afgelopen weken onder bedwang gehouden door de vele koude-invallen vanuit het noorden van het land. Het gebrek aan flink wat onstabiliteit heeft ervoor gezorgd dat er zich geen krachtige onweersbuien konden ontwikkelen.

Het tornadoseizoen kwam moeizaam op gang in 2021. De rode lijn weerspiegelt 2021 en brengt ons 49 tornado’s tegenover 169 in een “normaal” tornadoseizoen. Een afname van ongeveer 30%

Waarom komt het tot een tornado outbreak?

Wanneer warme en vochtige lucht uit de Golf van Mexico wordt gecombineerd met de passage van een koufront uit het westen wordt de atmosfeer bijzonder onstabiel. Dankzij de aanwezigheid van een lagedrukgebied wordt er bijkomend een actieve tak van de straalstroom geboren. De combinatie van onstabiliteit met een zeer dynamische omgeving en windschering is vragen om problemen. Concreet stijgt de CAPE in de bewuste omgeving naar 2000 tot lokaal 3000 joule/kg gecombineerd met een hallucinante 400-500 m2/s2.

We herkennen duidelijk het hoogtelaag op de weerkaart die aan de voorzijde voor een fikse SCP (Supercell Composite Parameter) zorgt. Dit gebied schuift op richting het oosten en verdwijnt na passage van het koudefront.
CAPE swingt de pan uit waardoor stormen zich kunnen vormen vanaf het aardoppervlak en zo heel wat energie ontwikkelen. Deze waarden zijn eerder zeldzaam in West-Europa en moeten meestal door een Spanish Plume worden opgewekt.
Het gesimuleerd radarbeeld laat weinig aan de verbeelding over. Er is kans op een heuse tornado outbreak in de warme sector voor het koufront uit. Daarna kunnen er ook op het koufront zelf supercells ontstaan met noodweer tot gevolg.

Waar kan ik de tornado’s volgen?

Om de tornado’s op de voet te volgen, hebben we een livestream geïntegreerd in dit artikel. Via de video blijft u in het Engels op de hoogte van waar de zware onweersbuien zich ontwikkelen met eventuele tornado’s.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken