19 oktober 2016 - 3 min. lezen 0 reacties

Komende uren zien we een lagedrukgebied boven de Noordzee in kracht toenemen. Het uiterste NW van Nederland lijkt in poleposition te liggen om enkele felle windstoten en buien te krijgen. Volgens het WRF en GFS-weermodel zijn tussen middernacht en woensdagochtend windsnelheden mogelijk van 80 tot lokaal 100 km/u in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland.

Het is niet geheel uitgesloten dat bij dit soort weertype ook windschade voorkomt. Qua neerslaghoeveelheden moeten de mensen in de betrokken regio rekening houden met 10 tot lokaal 30 mm in amper 6 uur tijd. Kans op wateroverlast is dus eveneens aan de orde bij dit weerbeeld.

Felle windstoten richting ochtendperiode

Eerder deze nacht trokken enkele pittige buien over Nederland met hier en daar ook onweer. Met dank aan het warme Noordzeewater kunnen de buien heel wat energie verzamelen. Eergisteren kwam het trouwens ook al tot onweer in de Benelux, meer bepaald in de gebieden grenzend aan de Frans-Belgische grens. Het hoogtepunt van het slechte weer situeert zich tussen 03:00 en 09:00. De gebieden in het NW van Nederland moeten dan ook tijdelijk rekening houden met stormweer en slechte condities in het verkeer.

Weersvoorspelling voor de rest van België en Nederland?

Op dit moment van schrijven (03:00) trekken de restanten van een pittige buienlijn over het ZW van Nederland alsook het NO van België. Lokaal detecteren we hier ook flinke windstoten en hevige neerslag (zie reactie op onze Facebook). Gelukkig heeft storm ‘Danielle’ het niet meteen gemunt op de rest van de Benelux met aldaar rustigere condities.

We verwachten in de loop van de ochtend een toename van het aantal buien in de andere gebieden bij gemiddeld 9°C tijdens de ochtendperiode. De wind trekt aan en wordt vrij krachtig tot krachtig over een groot deel van de Benelux met windstoten tot 75 km/u. De meeste buien situeren zicht in de ochtendperiode boven Nederland om zich na de middag ook richting België uit te breiden. Een donderklap is niet uitgesloten!

Trend de komende week?

Het weerbeeld is de komende dagen onderhevig aan lagedrukgebieden. Dat verklaart de toename in zowel neerslag als wind. Richting het weekend wordt het lagedrukgebied dat bij ons slecht weer veroorzaakt voldoende ingekapseld boven centraal Europa om in activiteit af te nemen. Hierdoor wordt er tijdelijk een oostelijke luchtcirculatie opgezet wat in de winter opnieuw zou leiden tot een kansrijke situatie met betrekking tot sneeuwval.

Helaas is er in dit jaargetijde geen structurele kou aanwezig om ook maar iets winters op poten te zetten. Wie het weerbericht in detail wil opvolgen kan terecht op de pagina het weer op locatie!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken