0

Het is zomer op het zuidelijk halfrond en dat het dan tot hoge temperaturen kan komen, zal geen verrassing zijn. Momenteel kampen vooral het zuiden en zuidwesten van Australië met extreme hitte. De temperatuur loopt op een enkele plek zelfs op tot meer dan 45°C. De komende dagen verplaatst de warme lucht zich langzaam naar het oosten. Wat staat de Australiërs nog meer te wachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

La Niña zorgt voor koelere jaren in Australië

Het is best bijzonder dat het nu zo heet is in Australië. De afgelopen jaren hadden we drie keer La Niña achter elkaar. Dit resulteert in Australië meestal in lagere temperaturen en meer neerslag dan normaal in het grootste deel van het land. Het effect hiervan is het meest uitgesproken in het noorden en oosten van het land.

De afgelopen jaren was het dan ook vaak koeler dan normaal in Australië. Soms leidde dat zelfs tot extreem lage temperaturen, zoals in november 2021. Het jaar 2022 was in zijn geheel dan ook het koudste jaar in Australië sinds 2013, en in 2021 was de temperatuur bijna net zo laag. Januari 2023 was ook een relatief koele maand vergeleken met de afgelopen decennia en was zelfs de koudste januari sinds 2002.

Afgelopen weken was het al vaker zeer heet

Echter betekent dat niet dat het niet tot warme dagen kan komen. In februari 2022 kwam het al vaker tot hete dagen, zoals rond het midden van de maand. Toen werd het bijvoorbeeld 40°C, voor het eerst sinds januari 2020. In de week van 20 februari keerde de hitte terug en was het vooral in het zuiden en zuidwesten van het continent zeer warm. Op 22 februari werd tot nu de hoogste temperatuur van deze maand geregistreerd. In de plaatsen Eucla en Red Rock Point werd een temperatuur geregistreerd van 46,8°C. Voor de laatstgenoemde plaats is dit een nieuw maandelijks record.

Hitte onderweg naar het oosten

Op 23 en 24 februari migreert de hitte naar het oosten. Tegelijkertijd koelt het in het zuiden van de deelstaat West-Australië gevoelig af. In Eucla bijvoorbeeld bereikt de maximumtemperatuur op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari nog maar 23°C. Dat is bijna 25°C kouder dan op woensdag. Vooral in Zuid-Australië wordt het de komende dagen heet, met maxima tot 42°C in het midden van die deelstaat. De hitte verdwijnt geleidelijk en koelere lucht zal volgende week over een groot deel van Australië schuiven. Een koud einde van de meteorologische zomer dus daar.

Op deze kaart van de temperatuur zien we dat de hitte wordt verdreven vanuit het zuidwesten. Het is er op vrijdag 24 februari op sommige plekken meer dan 20°C koeler dan twee dagen eerder. Vooral in Zuid-Australië is de hitte nog wel aanwezig.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen