1

De Olympische Spelen vinden, met een jaar uitstel, op dit moment plaats in Tokio, de hoofdstad van Japan. Het land van de rijzende zon kent door zijn uitgestrekte ligging van noord naar zuid een variëteit aan klimaten. De afgelopen weken wordt het hele land getroffen door een zware hittegolf. Voor zowel de lokale bevolking als de Olympische sporters vallen de atmosferische condities zwaar. Hoe lang duurt het nog voor de ergste hitte verdwijnt?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Vochtig en warm zomerklimaat in Tokio

De Olympische Spelen vinden traditiegetrouw plaats in de zomermaanden. Dit jaar zijn ze van 23 juli t/m 8 augustus 2021. Bij ons in de Benelux valt deze periode midden in de hondsdagen, de warmste dagen van het jaar. Voor de regio rondom Tokio valt het ook midden in de hete zomermaanden. De stad ligt op dezelfde breedtegraad als het zuiden van Spanje, waardoor de zon het aardoppervlak goed kan verwarmen.

Een verschil met het mediterraanse klimaat van Zuid-Europa is dat Japan volledig omringd is door zeeën en de Stille Oceaan. Daarnaast is er een warme zeestroom, de Kuroshio stroom, die langs de oostkust naar het noorden trekt. In bijvoorbeeld Tokio zorgt deze combinatie ervoor dat het er ‘s zomers niet alleen warm, maar ook zeer vochtig is.

De temperatuur loopt in augustus, de warmste maand, gemiddeld op naar 31°C overdag. Door de ligging dichtbij zee koelt het ‘s nachts maar nauwelijks af. De minima liggen er gemiddeld rond 24°C. Verder valt er in de zomermaanden veel neerslag. Geregeld komt het er tot stevige regen- en onweersbuien. Voor de sporters uit bijvoorbeeld de Benelux zal het even wennen zijn geweest aan de hitte.

Langdurige hittegolf breekt veel records

De afgelopen weken was het zelfs voor Japanse begrippen wel erg warm. Een hardnekkig hogedrukgebied op de Stille Oceaan zorgde ervoor dat er continu warme lucht vanuit het zuiden over Japan stroomde. Daardoor was het overwegend droog en scheen de zon ook iets meer dan normaal. De temperaturen lagen hoog. Sinds half juli werd regelmatig de 35°C gehaald in de Japanse hoofdstad. Tijdens de Spelen trok er ook een tropische storm over Japan. Die zorgde voor iets ‘normalere’ temperaturen.

In augustus bleef de hitte aanwezig. Lokaal werd de afgelopen dagen al bijna 40°C gemeten in het binnenland van Japan.

Ook op het meest noordelijke eiland, Hokkaido, heeft de hitte vele records doen sneuvelen. Normaal houdt een koude zeestroom hier de temperaturen lager dan in de rest van Japan. Echter kwam hier nu een sterke stroom van warme lucht vanaf het Aziatische vasteland op gang, waardoor de temperaturen ook hier op veel plekken tropische waarden bereikten. Normaal is dat hier vrij zeldzaam.

Recordhitte houdt nog enkele dagen stand

Japan blijft voorlopig nog te maken houden met het hete weer. Er is weinig stroming in de atmosfeer, waardoor de warme lucht op zijn plek blijft. Tot en met zondag 8 augustus blijft de warme lucht aanwezig en zullen de temperaturen hoog kunnen oplopen. Zo worden er in de omgeving van Tokio temperaturen voorspeld tot meer dan 35°C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid loopt de gevoelstemperatuur op tot boven de 40 graden.

Ook in andere delen van Japan blijft het de komende dagen heet. In Hokkaido kunnen opnieuw records sneuvelen. Ook meer naar het zuiden is het heet, met op grote schaal maxima van 35-40°C. In veel regio’s zijn hittewaarschuwingen actief. Overigens zijn er ook nog twee tropische stormen in de buurt van Japan, maar deze komen niet in de buurt van Tokio.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken