1

Het is weer lente. Dat gaat bij ons vaak gepaard met droog en vrij zonnig weer. Ook in de Verenigde Staten vindt er op veel plaatsen een overgang plaats naar een droger weertype. In staten zoals Arizona en Californië begint vaak een lange periode met weinig neerslag en dat kan leiden tot zeer ernstige droogte. Het is een proces dat goed gemonitord moet worden zodat gevaarlijke situaties uitblijven. De Amerikaanse ‘National Weather Service’ (nationale weerdienst) heeft een nieuwe tool ontwikkeld waarmee informatie over droogte eenvoudig bereikbaar wordt voor een groot publiek.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Nieuwe tool van National Weather Service

De Amerikaanse nationale weerdienst NWS (National Weather Service) heeft in april 2021 een nieuwe tool uitgebracht. Daarmee is in één oogopslag zichtbaar waar er in de VS sprake is van droogte. Tevens kun je meteen zien hoe erg de droogte is. Er zijn vijf categorieën waarmee de ernst van de droogte wordt aangegeven: D0 tot D4, waarbij D0 staat voor ‘abnormaal droge condities’ en D4 voor ‘exceptionele droogte’.

Een overzicht van de categorieën waarin droogte wordt ingedeeld in de Verenigde Staten. Op 20 april 2021 was in totaal in meer dan 64 procent van het landoppervlak in de VS sprake van extreem droge omstandigheden.

Stand van zaken wat betreft droogte in de VS

Uit de nieuwste gegevens van 20 april 2021 blijkt dat met name een aantal staten in het zuidwesten van de VS nu al te maken heeft met exceptionele droogte, ofwel het hoogste niveau uit de droogteschaal. Dit komt neer op zo’n 9 procent van al het landoppervlak in Amerika. In totaal had op zo’n 47 procent van het landoppervlak in de ‘contiguous US’ (de 48 aaneengesloten staten) met enige vorm van droogte te maken (categorie D1 t/m D4). Een week ervoor was dit nog 39%. De droogte slaat dus erg hard toe en steeds meer regio’s krijgen ermee te maken.

In sommige gebieden, zoals de Colorado riviervallei, kampt men met de ergste droogte die er ooit is waargenomen. Daardoor moet noodgedwongen gebruik gemaakt worden van watervoorraden in stuwmeren, zoals Lake Powell. Op sommige plekken wordt gevreesd dat de watervoorziening voor burgers in gevaar kan komen, als de droogte aanhoudt. En dan is de zomer er nog niet eens begonnen. In juli en augustus valt er in grote delen van het binnenland van de Verenigde Staten nauwelijks of geen neerslag. Bovendien schijnt de zon er vaak en liggen de temperaturen (erg) hoog.

Naast de problemen wat betreft de watervoorziening is er ook een verhoogd risico op bosbranden. Onder andere in 2018 en 2020 werd Californië getroffen door zeer hevige bosbranden. Door het aanhoudende tekort aan neerslag verdampt al het bodemvocht en zal een eventueel vuur zich razendsnel kunnen verspreiden. Een onweersbui kan dan al leiden tot ontsteking, met desastreuze gevolgen. Er wordt daarom met argusogen gekeken naar de opkomende droogte.

In 2019 was er in april en mei ‘slechts’ in 2% van de VS sprake van droogte, een record. Dit kwam door de vele neerslag en door veel sneeuwsmelt in de Rocky Mountains. De huidige wijdverspreide droogte, die eigenlijk al sinds de herfst van 2020 aan de gang is, is best uitzonderlijk. De laatste keer dat de VS op zo’n grote schaal te maken kreeg met droogte was in 2012-2013.

Droogte neemt niet af

De ernstige droogte teistert momenteel al een groot deel van het (zuid)westen van de Verenigde Staten. De komende weken valt er waarschijnlijk meer neerslag dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Uit nieuwe berekeningen van het NOAA blijkt echter dat de droogte waarschijnlijk zal blijven bestaan, en zich mogelijk zelfs nog uitbreidt in de zomer.

Uit een nieuwe analyse van Amerikaanse weerdiensten blijkt dat de droogte waarschijnlijk aanhoudt tot en met in elk geval juli 2021.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen