1

Er heeft zich deze ochtend (Europese tijd) een sterke aardbeving voorgedaan in Alaska. Net geen 100 km buiten de omgeving van Perryville werd een zeebeving geregistreerd met een kracht van 8,2. Er wordt door de Amerikaanse autoriteiten reeds gewaarschuwd voor een tsunami in de ruime omtrek van de zeebeving. Er werden reeds twee zware naschokken geregistreerd van 6,2 en 5,6 op de schaal van richter.

Tsunami-alarm actief

Wanneer een zeebeving zich voordoet, kan er een verplaatsing van een grote hoeveelheid water plaatsvinden. We spreken in dit geval over een tsunami die meerdere meters hoog kan worden en grote schade kan veroorzaken in de kustgebieden. Voorlopig heeft de nationale weerdienst van Amerika (NWS) een tsunami-alarm afgekondigd voor Hawaii en meerdere gebieden nabij Alaska.

  • Ook Nieuw-Zeeland werd in het verleden opgeschrikt door een zware aardbeving

De voorspelling van de tsunami laat zien dat een groot deel van de Stille Oceaan impact zal ondervinden van deze zeebeving. In de directe omgeving van de de zeebeving wonen vrij weinig mensen (Peninsula). Meer richting het noordoosten op bovenstaande kaart is de regio wel meer dichtbevolkt. Zo wonen in de stad Anchorage bijna 300.000 mensen. Laat ons hopen dat de schade in de betrokken regio beperkt blijft!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen