7 augustus 2021 - 3 min. lezen
179 reacties 179

Na een sombere, natte en koele julimaand is ook augustus wisselvallig en koel van start gegaan. De komende dagen gaan we nog even verder op datzelfde elan, maar vanaf het midden van de week is er eindelijk een weersverbetering in zicht. Een opbouwend hogedrukgebied brengt ons dan een droger en zomers weerbeeld met oplopende temperaturen. Of het zomerse weer een blijvertje wordt valt nog af te wachten, want vanaf vrijdag neemt de onzekerheid in de weersverwachting fors toe.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Ons weerbeeld wordt nog steeds bepaald door een complex lagedrukgebied op hoogte met verschillende trogjes daaromheen en koude bovenluchten. Aan de grond passeren bijbehorende troggen en storingen die van tijd tot tijd regen en/of buien brengen. Richting woensdag komt een opbouwende rug opzetten vanaf het westen die het weerbeeld zal stabiliseren.

Eerst wisselvallig en koel

Op zondag en maandag is het erg wisselvallig en koel voor augustus met temperaturen tussen 15 en 22°C. Zondag passeert een trog en vallen er verspreid een aantal buien. Er is daarbij ook onweer mogelijk. Tussendoor zijn er ook drogere momenten. Maandag zou een storing passeren, en ook dan kunnen er vaak buien vallen, met onweer erbij. ‘s Nachts en in de ochtenduren is dat voornamelijk in de kustgebieden (kustconvergentie), overdag ook elders in het binnenland. Er staat zowel op zondag als maandag een stevige wind uit zuidwestelijke richtingen. Vooral op zondag is die vrij krachtig en kunnen er stevige windstoten optreden tot 55 km/u of iets meer. Naar dinsdag toe zou de wind stilaan in kracht afnemen, maar ook op maandag staat er nog een matige (tot soms nog vrij krachtige) wind.

Vanaf woensdag droger met een zomers weerbeeld

Ook op dinsdag is het nog onstabiel en passeren er nog een aantal buien. Vooral in het oosten van de Benelux zouden die nog wat feller uit de hoek kunnen komen, met nog een donderslag erbij. In de loop van de dag wordt het wat droger vanaf het westen. De temperaturen klimmen al iets hoger en lopen op tot 17-23°C.

Vanaf woensdag stabiliseert het weer en wordt het droger dankzij het opbouwend hogedrukgebied. Het wordt dan ook warmer en we krijgen een zomers weerbeeld, met temperaturen die oplopen naar 19-24°C. Donderdag zou het nog wat warmer en zomers kunnen worden en is het ook meestal droog.

Wat brengt de lange termijn?

Wat er na donderdag staat te gebeuren is nog onzeker. De temperatuurpluim toont nog veel spreiding en ook qua neerslag is het voorlopig nog even koffiedik kijken. Kan het hogedrukgebied standhouden en grip krijgen op ons weer, of zal het lagedrukgebied met bijbehorende storingen het roer vanaf het westen omgooien? Een spannende clash…

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken