2 juni 2023 - 4 min. lezen
70 reacties 70

1 juni is gepasseerd, wat wil zeggen dat de meteorologische zomer gestart is en je mag dit ook vrij letterlijk nemen. De komende dagen wordt veel zonneschijn verwacht en geleidelijk ook hogere temperaturen die zelfs dicht tegen 25 graden komen te liggen. Het noorden van de Benelux, en langs de kust, blijft het evenwel altijd koeler met maxima rond 15 graden door een aanlandige wind. Vergeet ook niet in te smeren tegen de schadelijke zonnestraling!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weerbeeld in Europa

Het weerbeeld in Europa wordt gedomineerd door een hogedrukgebied ten noordwesten van het Verenigd Koninkrijk en lagedrukgebieden over de Middellandse Zee. Het hogedrukgebied zorgt voor droog weer, maar wel vrij koel door de aanvoer vanuit het noordoosten. Zeker langs de kustgebieden blijft het zo koeler.

Weerkaart volgens het KNMI

De temperatuurkaart van Europa toont dit weerbeeld goed. In de gebieden met een noordelijke stroming blijft het koeler met maxima onder 20 graden, meer naar het zuiden wordt het duidelijk warmer, maar niet heet. De reden is het wisselvallige weer rond de Middellandse Zee. De lucht is daar onstabiel, waardoor buien heel makkelijk ontstaan en daardoor de temperaturen wat temperen.

Maxima in Europa voor 2 juni

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag wordt een zonnige dag. Van in de ochtend tot in de avond zal de zon van de partij zijn. In de loop van de dag kunnen enkele onschuldige stapelwolkjes ontstaan. De temperaturen klimmen iets hoger dan de afgelopen dagen omdat de wind iets meer uit het NO komt. De maxima liggen tussen 16 graden op de Wadden en 24 graden in het centrum van de Benelux. Aan zee, zeker aan de Belgische Kust, blijft het koeler door een zeebries.

  • Insmeren tegen de zon (hoge UV-index!), meer info: HIER
Maxima op zaterdag 3 juni

Zondag wordt grotendeels een kopie van zaterdag met opnieuw veel zon van zonsopgang tot zonsondergang. Het blijft ook droog weer. Enkel in het uiterste noorden van Nederland kunnen opnieuw lage wolken opduiken. In het binnenland kunnen de temperaturen opnieuw klimmen naar maxima boven 20 graden, in het noorden en langs de kust blijft het beduidend koeler door een aanlandige wind uit het noorden tot noordoosten.

Maxima op zondag 4 juni

Ook de dagen erna blijft hetzelfde weerbeeld aanhouden. In het noorden van de Benelux zijn altijd lage wolkenvelden van over de Noordzee mogelijk door een noordelijke tot noordoostelijke stroming. Meer naar het zuiden verdwijnt die invloed van de Noordzee en is het zonnig. De temperaturen tonen ook een sterke tweedeling. In het noorden en langs de kust schommelt het kwik rond 15 graden, terwijl dat in het binnenland vlot 20 graden is.

Maxima op maandag 5 juni
Maxima op dinsdag 6 juni

Lange termijn?

Het ziet er naar uit dat het droog weer nog even blijft aanhouden. De ensembles van het Europese en Amerikaanse weermodel zijn uitzonderlijk droog de komende 14 dagen. Dit komt enerzijds door de nabijheid van het hogedrukgebied, maar ook door een noordelijke stroming. In de tweede helft van volgende week is een bui in het uiterste zuiden van de Benelux wel niet uit te sluiten door toenemende onstabiliteit van het zuiden, maar de kans hierop is nog klein. De temperaturen schommelen vooral in het binnenland vaak tussen 20 en 25 graden, terwijl het aan de kust beduidend koeler blijft. Houd hier rekening mee als je naar de kust gaat!

Weerpluim voor het centrale gedeelte van de Benelux

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken