Dik pak sneeuw in de Alpen, waar valt de meeste neerslag?
Na een wekenlange overwegend droge periode met stabiel hogedrukweer slaat het roer in West- en Centraal-Europa om. Polaire lucht buldert binnen en zorgt voor een winterprik met sneeuw tot in lagere gebieden. In de Alpen valt een dik pak sneeuw. De Franse Alpen liggen in de vuurlinie met daar > 1 meter sneeuw op 2000 m en hoger, vooral in het Mont-Blanc en Vanoise massief, typische sneeuwvangers. Maar ook de wintersportgebieden in Zwitserland en Oostenrijk zullen een portie sneeuw van betekenis krijgen. Italië lijkt voorlopig wat achterwege te blijven aan de lijzijde van de bergen.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Passage koufront op dinsdag/woensdag
Vandaag is het nog rustig weer in de Alpen door een tijdelijk invloed van een mobiele hogedrukrug. Morgen gaat het roer om. Morgenochtend valt er al wat prefrontale neerslag in de Westelijke Alpen. Het is typisch dat de vochtaanvoer aan de voorzijde van een front al wat groter wordt en dit neerslag kan vormen aan de loefzijde (stuwingszijde). Deze neerslag valt dan nog wel in de zachte lucht (aan de voorzijde van het koufront) waardoor de sneeuwgrens rond 1600 m ligt.
Morgennamiddag en avond trekt dan een eerste koufront binnen in het noordwesten van de Alpen. De eerste neerslag valt daarbij in de Franse Alpen, nog steeds in vloeibare vorm tot 1600 meter. ‘s Avonds wordt de neerslag intenser, maar een geknepen zachte zone zorgt dan tijdelijk voor een sneeuwgrens rond 1800 m.
Tijdens de nacht op woensdag stroomt er dan plots veel koudere lucht binnen vanaf het noordwesten waardoor de sneeuwgrens onderuitgaat tot 600-800 m. Tegelijk zal de neerslag zich ook uitbreiden langs de hele noordzijde naar het oosten (richting Oostenrijk) en via de westzijde naar het zuiden. De Italiaanse Alpen krijgen wat overgrijpende neerslag (neerslag die over de alpenhoofdkam wordt geduwd), maar algemeen blijven de hoeveelheden hier kleiner.
Korte adempauze op woensdag
Woensdag staat er dan een ijskoude polaire luchtstroming uit het noordwesten. Aan de west- en noordkant schommelen de temperaturen op 850 hPa rond -3 tot -5°C. In de polaire lucht verwachten we nog een aantal sneeuwbuien aan de noordkant. Aan de zuidkant blijft het woensdag droog en vrij zonnig. De koudere, zwaardere, lucht geraakt hier moeilijk doorgedrongen (barrière van de Alpen) waardoor de temperaturen aan de Italiaanse kant van de Alpen toch een aantal graden hoger liggen.
Intense sneeuwval op donderdag
Donderdag is het opnieuw prijs. Een klein lagedrukgebied op de grens tussen de koudere en zachtere luchtmassa’s trekt dan over het zuiden van Frankrijk naar het oosten. Aan de voorzijde van dit laag zet er donderdagochtend nieuwe neerslag in, in de Franse Alpen met een sneeuwgrens rond 600 m.
Met het oostelijk trekken van het lagedrukgebied breidt de neerslag gestaag uit naar het oosten (zowel via de noordkant als de zuidkant), maar de hoogste intensiteit blijft toch in de Westelijke Alpen. In de Franse Alpen gaat de sneeuwgrens in de loop van donderdag ook wel weer wat stijgen, tot 1000-1400 m, terwijl het elders, vooral in Zwitserland en Italië, tot lagere hoogte blijft sneeuwen. Vrijdag zijn er nog een aantal verspreide sneeuwbuien mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het dan wel droog.
Hoeveel sneeuw kan er vallen?
Als we de sneeuwkaarten bekijken (zie hieronder) valt het meteen op dat de meeste sneeuw duidelijk in de Westelijke Alpen verwacht wordt. In het Mont-Blanc en Vanoise massief is tot 1 meter sneeuw mogelijk. Elders in de Westelijke en noordwestelijke Alpen verwachten we gemiddeld 50-70 cm sneeuw.
Hoe meer naar het oosten, hoe kleiner de sneeuwsommen. Doch kan er in de Vorarlberg (westen van Oostenrijk) ook een mooie 30-50 cm vallen. Echt richting het Salzburgerland en ook aan de Italiaanse kant van de Alpen, moeten de gebieden het wellicht stellen met 5-15 cm. We moeten ergens beginnen, nietwaar? De skigebieden zullen er alvast heel blij mee zijn, nu de opening van steeds meer resorts nadert.
Zachter weekend?
De inval van polaire lucht lijkt (helaas) geen lang leven beschoren. Tegen het weekend draait de wind naar het zuidwesten en wordt er subtropische lucht aangevoerd. De temperaturen gaan daardoor sterk de hoogte in, en zo ook de sneeuwgrens. Gelukkig lijkt een grotere invloed van hogedruk wel voor overwegend droog weer te gaan zorgen waardoor een regenspook voorlopig afwezig blijft. Hoe dan ook is het duidelijk dat we nog niet (meteen) vertrokken zijn voor een langere koude fase.