10 februari 2020 - 3 min. lezen 189 reacties

Storm Ciara is van de baan maar we moeten komende dagen nog wel rekening houden met winderig en wisselvallig weer. De depressie Ciara blijft ons weerbeeld namelijk bepalen. Tijdens de passage van verschillende troglijnen krijgen we te maken met stevige buien en is er kans op onweer, hagel en (smeltende) sneeuw. In de Ardennen kan er een sneeuwlaag gevormd worden van enkele centimeters. Op en top dynamisch weer dus.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Storm Ciara met rukwinden tot 129 km/u

Storm Ciara zorgde gisteren voor zeer hoge windsnelheden. Op de Wadden (Vlieland) werd 129 km/u gerapporteerd. In België was de krachtigste rukwind weggelegd voor Oostende met een waarde van 115 km/u. Tegen de avond, bij de passage van het koufront, werd ook onweer gerapporteerd. Het is mogelijk dat de windstoten daarbij nog wat hoger opliepen dan gemeten bij de officiële stations.

Maximale windstoten op 9 februari 2020

Winderig weer houdt aan, onweer mogelijk

Voorlopig blijven we in de Benelux onder de invloed van depressie Ciara met erg winderig weer. Dat betekent vandaag en morgen nog een westenwind tot 6 Beaufort in het binnenland en tot 7 Beaufort langs de kust. In het noordwesten van Nederland is nog een 8-9 Beaufort mogelijk. De windstoten kunnen daarbij nog steeds oplopen tot 90-100 km/u aan de kust en tot 80 km/u in het binnenland.

Deze namiddag en vanavond trekken er bovendien felle buien van west naar oost over de Benelux en kunnen de rukwinden ook in het binnenland weer oplopen tot 90 km/u. Bovendien neemt de onstabiliteit tegen de avond sterk toe (MUCAPE tot 250-500 in het westen) en betreft de windschering (shear) tot 30-40 kn. Dat betekent dat opgelijnde buien met onweer mogelijk zijn.

Kans op opgelijnde onweersbuien vanavond.

Koudere bovenluchten met sneeuwkansen

De aangevoerde lucht wordt zeker op hoogte ook flink kouder wat de hagelkansen en zelfs (smeltende) sneeuw in de hand werkt. Vanavond daalt de temperatuur op 850 hPa (+- 1500 m) tot ongeveer -7°C. In combinatie met de aanvoer van buien vanaf het westen, kan dat in de Ardennen vannacht en morgen tot sneeuwbuien leiden.

Echter, ook elders in de Benelux, is tijdelijk (smeltende) sneeuw mogelijk vanavond. We sluiten niet uit dat het lokaal wit kan worden, ondanks de ruim positieve 2m temperaturen. Met temperaturen rond het vriespunt vanaf 600 m ontstaat er in de Ardennen een sneeuwlaag van enkele centimeters.

In de Ardennen kan een sneeuwlaag van enkele centimeters gevormd worden.

Nog niet meteen stabiel weer op komst

De actieve straalstroom blijft komende dagen ons weer bepalen. Depressies vinden daardoor eenvoudig hun weg naar de Benelux met wisselvallig weer tot gevolg. Voorlopig lijkt vrijdag de beste dag van de week te worden met tijdelijk een grotere invloed van hogedruk. Tijdens het weekend lijkt de wind echter alweer aan te wakkeren en stomen verse regenzones naar West-Europa. De winter zit bijzonder ver weg en maakt voorlopig geen schijn van kans.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken