12 februari 2020 - 3 min. lezen 37 reacties

Vandaag profiteren we van tijdelijk rustiger en droger weer. Enkel het zuiden van België moet nog de hele dag rekening houden met winterse buien. Morgen trekt een depressie over Nederland in oostelijke richting en slaat het roer weer om. Het weerbeeld wordt dan opnieuw wisselvallig en winderig. In de Ardennen lijkt het voor de middag koud genoeg te zijn voor enkele centimeters sneeuw.

Nieuwe depressie trekt over de Benelux

Voortgedreven door een aanhoudend actieve straalstroom, trekt een nieuwe depressie morgen van west naar oost over Nederland. Gelukkig is deze niet zo sterk uitgediept, waardoor het bijhorende windveld enigszins beperkt blijft. De frontale neerslag is wel goed ontwikkeld en zal zorgen voor een natte donderdag.

Een venijnige depressie trekt morgen van west naar oost over Nederland. (Wetterzentrale)

Op uitgebreide schaal verwachten we 5-10 L water per vierkante meter. Langs de zuidoostelijke grens met Frankrijk kan er mogelijk meer dan 20 mm water vallen. Echter, in de Ardennen, is het voor de middag nog koud genoeg voor sneeuw.

Gemiddeld valt er morgen zo’n 5-10 liter water per vierkante meter.

Sneeuw in de Ardennen

Met bovenluchten rond -2 à -3°C op 850 hPa en een koude plaklaag in de onderste 100 meter boven het aardoppervlak, is het morgenvoormiddag koud genoeg voor sneeuw in de Ardennen boven 500 meter. Bij intense neerslag kan het, door het isothermische proces van neerslagafkoeling, zelfs nog lager tot sneeuw komen.

We sluiten niet uit dat er ook elders in de Benelux in dit geval (natte) sneeuwvlokken kunnen vallen. Dat lijkt vooral het geval in het noordoosten van Nederland waar de fronten occluderen en de warme sector inklinkt.

In de Ardennen sneeuwt het morgenvoormiddag vanaf gemiddeld 500 m. (Wetteronline)

Omwille van de hoge intensiteit kan er voor de middag in de Ardennen een sneeuwlaag gevormd worden van 2 tot lokaal 10 cm. Na de middag wordt de aangevoerde lucht beduidend zachter en zal de sneeuw alweer wegsmelten. Met de grote hoeveelheden neerslag van de voorbije dagen en weken in het achterhoofd is wateroverlast in de Ardennen zeker mogelijk.

Stormweer op zondag?

Depressie Dennis, zo genoemd door de Britten, krijgt ondertussen reeds veel aandacht voor zondag. De rand van de zeer uitgediepte depressie (tot maar liefst 920 hPa) zal inderdaad voor stormachtig weer zorgen in de Benelux. Voorlopig geven de weermodellen een indicatie voor rukwinden tot 90-110 km/u aan zee en 80-100 km/u in het binnenland. We houden de situatie hieromtrent scherp in de gaten en waarschuwen de komende dagen indien nodig.

Zondag zorgt een nieuwe depressie mogelijk voor stormweer in de Benelux (althans aan zee). (Wetterzentrale)

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen NoodweerBenelux op het schrijven van weerberichten, het geven van seminaries en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
180

Sneeuwkansen maandag 5 december 2022

2 dagen geleden - 3 min. lezen
969

Winterse signalen deel 1: koele start december

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Kans op sneeuw in de Ardennen neemt toe

5 dagen geleden - 2 min. lezen