0

Het nazomers weer in de Benelux wordt momenteel veroorzaakt door de restanten van ex-orkaan Nigel. Opmerkelijk want enkele dagen daarvoor werd er nog een herfststorm geregistreerd bij onze Nederlandse weervrienden. Er werd wel geen code oranje uitgegeven waardoor de herfststorm geen naam kreeg. De vraag is nu of we komende dagen opnieuw overschakelen op een onstuimig en wisselvallig weerpatroon. Voor de omgeving van Ierland en de Britse Eilanden in het algemeen lijkt dat alvast een zekerheid. We duiken even in de nieuwste weerkaarten.

Hevige storm voor Ierland

Weermodellen zijn het unaniem met elkaar eens dat de straalstroom een grote rol van betekenis zal spelen richting het 2e deel van deze week. De focus komt daarbij vooral op het uiterste westen van Europa te liggen waar depressies worden aangezwengeld door koele lucht uit het noorden en warmere lucht in onze contreien. Dit versterkt de gradiënt en zorgt in Ierland voor hevig stormweer. Weermodellen berekenen zelfs een potentiële storm met orkaankracht. Heftig!

Op dinsdagavond zien we de stormdepressie richting het noordoosten opschuiven
Woensdag wordt de storm in de loop van de ochtend verwacht boven Ierland. Het windveld scherpt aan en er kunnen windstoten ontstaan tot 140 km/u
Woensdag in de namiddag breidt het windveld zich uit naar de rest van de Britse Eilanden. Er kunnen dan windstoten voorkomen van 110 tot 130 km/u.

Impact op de Lage Landen?

Stormweer over de Britse Eilanden heeft soms haar invloed op de Benelux. In deze situatie zien we dat dit slechts beperkt zal zijn. De storm trekt van ZW naar NO over het Verenigd Koninkrijk waardoor wij vaak in de warme sector vertoeven met hogere temperaturen en vaak droge omstandigheden. Weermodellen kiezen zelfs voor een nieuwe opstoot van warm nazomerweer tegen het einde van de maand. Mogelijk halen we dan opnieuw ruim 20°C met veel zonneschijn.

Een nieuw hogedrukgebied ontfermt zich begin oktober over een groot deel van Europa. Met een zwakke aanvoer uit het zuiden warmt het opnieuw op. De herfst is voorlopig niet aan zet.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen