0

Vandaag, 18 november 2023, is het opnieuw een zeer belangrijke dag voor het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Na een mislukte eerste poging op 17 april 2023 om Starship in een baan rond de Aarde te krijgen krijgt het bedrijf vandaag een nieuwe poging. Volg de lancering LIVE via deze pagina en onderstaande livestreams.

Starship met de Super Heavy booster in vol ornaat (SpaceX)

Wat is de bedoeling?

Met een lancering van de Super Heavy rakettrap en Starship wil SpaceX een nieuwe stap zetten in ruimtevaart. Missies richting de Maan en Mars staan centraal evenals ruimtetoerisme in de nabije toekomst.

Starship zal ook in de mogelijkheid zijn om naast astronauten ook zware vracht in de ruimte te sturen. Het zal ook gebruikt kunnen worden als ‘tankstation’ voor andere ruimtevaarttuigen.

Valse noot in april 2023

Eerder dit jaar mislukte dit helaas en moest de missieleiding de volgende stages van de launch afbreken. Starship werd tot ontploffing gebracht in de atmosfeer en dat zorgde ook voor enkele pijnlijke gevolgen zoals bosbranden en een verhoogde concentraties roetdeeltjes in een gebied tot wel 10 km verwijderd van de lanceringsssite. Een nieuwe goedkeuring bij het FAA en US Fish and Wildlife Service.

Herbeleef de spectaculaire 1e launch van Starship

Livestream Starship launch

Wil jij van de lancering van Starship ook niets missen? We hebben een aantal livestreams opgezocht om niets te missen van de Starship Launch. Krijgen we net als vorige keer ook een enorme explosie te zien of zal Starship deze keer wel haar baan rond de Aarde kunnen vervolmaken met een succesvolle landing voor de kust van Hawai? We zullen het gaan meemaken of er vandaag geschiedenis wordt geschreven.

Unieke vakanties, weg van de massa

Rond 13u30-14u wordt het spannend! 👇

  • Ruimtestation ISS blijft in gebruik tot 2023. Wat daarna?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

44 minuten geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen