5

Het bar winterweer in de Lage Landen is zo goed als afgeschreven. Dat betekent niet dat het natuurlijk helemaal gedaan is met de kans op nog wat winterperikelen. Zo zullen er nog voorjaarsbuien vallen in de komende periode en zeker in de Ardennen komt het soms nog tot sneeuwval. Hier liggen trouwens nog steeds sneeuwresten op de hoogste toppen.

In deze weersverwachting kijken we even naar de VS en dan met name de oostelijke departementen. Wil het hier niet echt winteren dan gebeurt dat elders wel en hoe! Yin en Yang dus. Diverse koude records zijn er gesneuveld de afgelopen tijd en ook zijn er plaatselijk recordhoeveelheden aan sneeuw gevallen.

Zeer veel sneeuw in Boston

Vorige week kwam het tot recordhoeveelheden sneeuw in de stad Boston. Er viel meer dan 70 inches (175cm) sneeuw binnen 30 dagen. Dit resulteerde in een 7e plaats van de meest gemeten totale sneeuwval ooit. Geen wonder dat het openbare leven ontwricht werd. Veel gebouwen bezweken onder de sneeuwval en men weet van ellende niet waar ze alle sneeuw moeten laten.

Straalstroom veroorzaakt bar winterweer

Arctic Blast

Oorzaak van het barre en langdurige winterweer is het veelvuldig uitbreken van continentale arctische luchtmassa’s deze zakken met de straalstroom helemaal over het zuiden van de VS uit. De luchtmassa is extreem koud, de koudste die er bestaat in de meteorologie waardoor het ene na het andere kouderecord verbroken wordt. Met name de (noord)oostelijke staten zijn hier gevoelig voor, afhankelijk van de positie van de straalstroom.

Straalstroom VS

Bovenstaande afbeelding laat zien hoe om het hogedrukgebied arctische lucht het continent verovert met rechtstreekse aanvoer vanaf de Noordpool. De ijsberen zouden zo mee kunnen.

VS temperatuur

Voorlopig blijft de winter dus de regie houden in grote delen van de VS. Pas richting maart gaan de scherpste kantjes ervan af en wij maar klagen over de winter. Ik denk dat ze het daar goed zat zijn die kou en de sneeuw.

VS temperatuur maandwaarde

Met deze gegevens is het niet gek dat een heel groot gedeelte van de VS te maken heeft met ondermaatse temperaturen. De maand februari pakt op veel plaatsen tot nu toe dan ook kouder uit dan normaal.

Niagara Falls bevroren

Behalve ellende geeft dit diepe winterse weerbeeld fraaie taferelen van de Niagara Falls. Deze zijn net als vorige winter grotendeels bevroren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken