1

De afgelopen meteorologische zomer was één van de warmste zomers sinds de waarnemingen begonnen. Voor Europa was het zelfs de warmste zomer ooit. Zowel juni als juli verliepen al een stuk warmer dan gemiddeld. Augustus 2022 was de kers op de taart, met een hittegolf in het midden van de maand. Ook daarbuiten was het vaak warm. Koude perioden waren er nauwelijks. Het zal dan ook niemand verbazen dat de maand extreem warm was en in grote delen van de Benelux zelfs de warmste ooit.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Opeenvolging van hitte-opstoten

We begonnen augustus nog onder invloed van enkele storingen. Ze brachten wat lichte regen op veel plekken. De hoeveelheden waren echter klein, vanwege een hogedrukgebied boven de Noordzee dat de ontwikkeling van de buien onderdrukte. Dit hogedrukgebied schoof na 1 augustus op naar Centraal-Europa. Daardoor draaide de wind naar het zuiden en werd de eerste hitte-opstoot van augustus 2022 in gang gezet. Op 3 augustus werd het op veel plekken tropisch warm.

Al snel verdween de invloed van het hogedrukgebied weer en vanuit het westen trokken er storingen over de Benelux. Er vielen enkele lokale buien, maar opnieuw bleven de hoeveelheden beperkt. Een nieuw hogedrukgebied kwam vervolgens ten westen van ons te liggen. Met een noordwestelijke stroming kwam er relatief koele lucht op de Benelux af. Van 5 tot en met 7 augustus lagen de temperaturen daardoor onder normaal, de enige ‘koele’ periode van de maand. Overdag lag het kwik toch nog rond 22°C, vanwege flinke zonnige perioden. In de nachten koelde het onder een heldere hemel wel flink af. De laagste temperatuur van augustus 2022 in Nederland bedroeg 5,5°C, gemeten op het vliegveld Twenthe op 6 augustus. Op 7 augustus daalde de thermometer tot 3,2°C in het Belgische Steffeshausen.

Rond 6 augustus 2022 zorgde een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan ervoor dat de Benelux in relatief koele lucht terecht kwam. (wetterzentrale.de)

Intense hittegolf rond het midden van de maand

Ook dit hogedrukgebied verplaatste zich naar het oosten en zorgde uiteindelijk voor een brede rug van hoge druk ten noorden van de Benelux. De wind draaide bij ons naar oost en bracht droge en warme continentale lucht naar ons toe. De temperatuur liep elke dag op en kwam in Ukkel en De Bilt vanaf 9 augustus boven de zomerse grens van 25°C te liggen. Vervolgens waren we vertrokken voor een hittegolf met van 10 tot en met 14 augustus 2022 tropische temperaturen.

Geleidelijk begon het hogedrukbastion af te zwakken. Vanuit het westen kregen lagedrukgebieden de kans om dichter bij de Benelux te komen. In eerste instantie zorgde dit alleen voor meer bewolking en iets lagere temperaturen. Pas op 17 augustus kwam er op de meeste plekken een einde aan de hittegolf. Die dag vielen er lokale buien, die soms wel heel fel waren, zoals in Gent. Op sommige plekken viel er meer dan 40 millimeter neerslag in enkele uren, zoals ook in De Bilt (42,8 mm) en Gent (47,2 mm).

Gematigd weer met af en toe buien

Hierna zaten we enkele dagen in een westelijke stroming met gematigde temperaturen, waarbij het in het binnenland nog vrijwel dagelijks zomers warm werd. Er vielen af en toe buien, maar deze waren opnieuw erg lokaal waardoor de neerslag ongelijk verdeeld was over de Benelux.

Vanaf 21 augustus kwamen we opnieuw onder invloed van een hogedrukgebied. Met een lagedrukgebied ten westen van de Benelux kon de warmte uit het zuiden van Europa opnieuw naar ons toegebracht worden. Dit leidde tot nog twee tropische dagen op 24 en 25 augustus. De 25e was ook de warmste dag van de maand met temperaturen tot 34,2°C in Gilze-Rijen (NL) en zelfs 35,5°C in Kapelle-op-den-Bos (BE). Lokaal leidde deze periode tot een tweede hittegolf. In Hupsel werd de hittegolf op 17 augustus 2022 niet onderbroken, waardoor de hittegolf hier in totaal 18 dagen duurde.

De laatste dagen van de maand bleef het droog. Een hogedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen zorgde voor gematigde temperaturen.

Augustus 2022 was extreem warm, zeer zonnig en droog

Temperatuur

Augustus 2022 was een hele warme maand. Slechts op enkele dagen lag de temperatuur een beetje onder de normale waarde. Echt koude dagen waren er niet. Voor het eerst sinds de metingen werd het op elke dag in augustus minstens 20°C, zowel in De Bilt als in Ukkel. Het was vaak zomers warm met in De Bilt 15 zomerse dagen (normaal: 7,6 dagen) en in Ukkel maar liefst 19 zomerse dagen (normaal: 8 dagen). Daarvan waren er 7 tropisch warm in De Bilt (normaal: 1,9 tropische dagen). Ukkel telde deze maand 8 tropische dagen (normaal: 2,1 dagen).

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de gemiddelde temperatuur van augustus zeer hoog was. In De Bilt was de maandgemiddelde temperatuur 20,0°C (normaal: 17,9°C). Alleen in 2020 (20,4°C) en 1997 (20,6°C) verliep augustus nóg warmer. In grote delen van Zuid-Nederland en België was het zelfs de warmste augustus uit de meetreeks. Zo ook in Ukkel, waar de gemiddelde temperatuur uitkomt op 21,4°C (normaal: 18,4°C).

De gemiddelde temperatuur in augustus in De Bilt (boven) sinds 1901 en Ukkel (onder) sinds 1833. Augustus 2022 was extreem warm op beide meetpunten.

Neerslag

Wat betreft neerslag valt op dat het een droge maand was. We moesten het hebben van lokale buien, die er ook voor zorgden dat de neerslagverschillen van plek tot plek flink verschillen. De droogte nam dan ook flink toe gedurende augustus 2022.

In De Bilt viel er 44,7 mm neerslag, iets meer dan de helft van de normale 83,6 mm. De pluviometer in Ukkel ving in totaal 17,8 mm op, slechts ongeveer 20% van de normale hoeveelheid (86,5 mm).

De totale hoeveelheid neerslag in de maand augustus in De Bilt (boven) sinds 1898 en Ukkel (onder) sinds 1880. Dit jaar was augustus droog, in Ukkel zelfs zeer droog.

Zonneschijn

De zon scheen vaak in augustus 2022. Vooral tijdens de hittegolf scheen ze (vrijwel) ongehinderd. De maand staat in De Bilt op de derde plek in het rijtje met zonnigste augustusmaanden. Met 281,9 uren zon (normaal: 196,3 uur) bleven 1975 en 1947 ver buiten schot. Ook in Ukkel was de maand zeer zonnig met 263,9 uur zon tegen 192,4 uren normaal.

Het aantal zonuren in de maand augustus in De Bilt (sinds 1901). Augustus 2022 was hier de op twee na zonnigste augustus uit de meetreeks.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen