1

De tweede maand van de meteorologische lente, april 2022, was een maand met twee gezichten. We begonnen op de eerste dag met sneeuwbuien en zelfs temperatuurrecords voor de maximumtemperatuur. Na de koude en natte eerste decade (1 t/m 10 april) brak een lange periode aan van droog weer aan met op de meeste dagen ook volop zonneschijn. Uiteindelijk was het over de hele maand gemiddeld iets te koud, maar er was wel duidelijk meer zonneschijn dan gemiddeld.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zeer koud begin met sneeuw

Na de record zonnige en ook warme maand maart, leek het alsof de lente al volop in gang was. De winter keerde echter volop terug vanaf 31 maart. Op 1 april was de koude lucht uitgestroomd over de Benelux en was er van lenteweer absoluut geen sprake meer. Op 1 april trokken er zelfs sneeuwbuien over de Benelux en werd het lokaal wit! Het was ook bewolkt en de temperatuur steeg daardoor ook overdag maar nauwelijks. Voor Ukkel leverde dit zelfs een record op. De maximumtemperatuur bereikte er op 1 april slechts 2,7°C.

De dagen hierna raakten we de sneeuwbuien kwijt, maar de temperaturen bleven duidelijk ondermaats, met maxima van slechts een graad of 8. De nachten verliepen meestal ook helder met weinig wind, waardoor het flink kon afkoelen. In de vroege uren van 3 april vroor het vrijwel overal, met lokaal ook matige vorst. In Deelen (NL) koelde het af tot -6,3°C, een record voor Nederland. Neu-Hattlich (BE) behaalde zelfs een minimumtemperatuur van -9,3°C. Dit waren de laagste temperaturen van april 2022 in de Benelux.

Vanaf 4 april kwam de weg weer vrij voor een westelijke stroming met lagedrukgebieden. Hierdoor viel er regelmatig neerslag van betekenis en op sommige dagen stond er ook veel wind. De temperaturen kwamen tijdelijk dichter bij normaal uit. Vooral op 4 en 7 april viel er veel neerslag, soms meer dan 20 mm.

Vanaf 11 april keerden we terug naar het weertype dat we vrijwel de gehele maand maart hadden. Hogedrukgebieden bleven standvastig liggen, waardoor de Benelux kon genieten van zonnig weer met nauwelijks wolken en droge omstandigheden. De temperaturen stegen daarbij aanvankelijk flink en op 12 april was er sprake van de eerste warme dag (maximumtemperatuur van tenminste 20,0°C) van 2022 in zowel Ukkel als De Bilt. Dit was ook meteen de warmste dag van de maand met een maximum van 22,6°C op de luchthaven Twenthe (NL) en 23,3°C in Meeuwen (BE).

Nadien ging de temperatuur weer iets naar beneden en kregen we tijdelijk met meer bewolking te maken. Neerslag van betekenis viel er echter niet. Van 16 tot en met 24 april brak er een nieuwe periode aan met zonnig en droog weer. De temperatuur lag hierbij ook iets hoger dan gemiddeld, rond 18°C op de middag.

De 25e en 26e lag er een storing over de Benelux en viel er enkele millimeters aan neerslag. Hierna bouwde een hogedrukgebied zich op boven de Noordzee en draaide de wind naar het noorden tot noordoosten. Als gevolg daarvan kregen wolken meer kans en werd er koudere lucht aangevoerd. De temperatuur lag tot en met het einde van april 2022 onder de norm.

In totaal was april 2022 iets te koud en (erg) zonnig

Als we alles bij elkaar optellen over de hele maand komen we uit op een zonnige april met een temperatuur die iets lager lag dan het klimatologisch gemiddelde. Er viel vooral in het noorden en midden van Nederland meer neerslag dan normaal, terwijl het in Zuid-Nederland en België op de meeste plekken droger was dan normaal.

Temperatuur

April 2022 was iets koeler dan normaal, ondanks het feit dat de temperatuur het grootste deel van de maand boven normaal was. Vooral het zeer koude begin van de maand heeft hieraan bijgedragen. Tijdens het begin van de maand kwam het in Ukkel tot 2 vorstdagen en 3 in De Bilt, iets minder dan gemiddeld. Aan de andere kant waren er ook maar weinig warme dagen, alleen op 12 april werd de 20°C bereikt op de hoofdstations.

De gemiddelde temperatuur bedroeg 9,3°C in De Bilt (normaal: 9,8°C) en 10,1°C in Ukkel (normaal: 10,4°C).

De gemiddelde temperatuur in april in De Bilt (bovenste grafiek, 1901 t/m 2022) en Ukkel (onderste grafiek, 1833 t/m 2022). April 2022 was in beide plekken iets kouder dan het huidige gemiddelde.

Neerslag

De neerslagsom in april 2022 verschilde regionaal sterk. De meeste regen werd opgevangen op de Veluwe en in de Ardennen, zo’n 60 tot 90 mm. Het overgrote deel hiervan viel in de eerste decade van april (de 1e t/m de 10e) en vooral boven het noorden en midden van Nederland viel er toen veel neerslag. Daarna viel er op de meeste plekken niet meer dan 5 mm bij.

In zijn geheel was april 2022 iets te droog in België, terwijl er gemiddeld over Nederland iets meer regen viel dan normaal. De Bilt ontving 61,1 mm regen tegen zo’n 42 millimeter gemiddeld. In Ukkel viel 37,4 mm terwijl er normaal 46,7 mm valt in april.

De neerslagsom in april in De Bilt (bovenste grafiek, 1898 t/m 2022) en Ukkel (onderste grafiek, 1880 t/m 2022). April 2022 kende ongeveer een normale hoeveelheid neerslag, al viel er in De Bilt wel meer dan gemiddeld.

Zonneschijn

Qua aantal uren zonneschijn kwam april 2022 boven normaal uit. Hoewel de eerste 6 dagen vaak somber waren, scheen de zon uitbundig van 7 t/m 12 en van 16 t/m 24 april. In De Bilt scheen de zon in totaal 225 uren, normaal zijn dat er 189,2. Ukkel telde 191,1 zonuren tegen 171,3 uur normaal.

Het aantal zonuren in De Bilt in april (1901 t/m 2022). Dit jaar was april zonnig.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken