31 januari 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

Vandaag wordt het opnieuw een interessant dagje voor de weeramateurs. Met een vrij aardige setting qua windschering kunnen de buien in de loop van de voormiddag en namiddag dynamisch geladen zijn. We spreken dan over exemplaren die in staat zijn om windstoten te genereren en eventuele rotatie in de cel. We heten deze buien ook low topped supercells omdat ze weinig gebruik maken van convectie, maar meer van de windshear.

In de zomerperiode krijgen we dan meestal de andere variant te zien waarbij het gaat om uit de kluiten gewassen supercells die eventueel windhozen kunnen produceren.

Weerbericht 31 januari

Deze voormiddag houden we het op de meeste plaatsen nog droog. Dat mag ook wel als je weet dat er op veel plaatsen de afgelopen 48 uur zo’n 30 liter per vierkante meter is gevallen! Echter, het is maar van korte duur want een nieuwe storing trekt op dit moment de Benelux binnen (10:15). Het gros van de neerslag lijkt bestemd voor Nederland met hoeveelheden tussen 2 – 6 liter. De wind trekt aan vanuit het zuidwesten en piekt tot 60 km/h. De luchtkwaliteit in België en Nederland is goed.

Vanmiddag en vanavond blijven de kansen op intense buien bestaan. Vooral boven Nederland kunnen ze later vandaag gepaard gaan met onweer. Het wordt maximaal 8 tot 9 graden en vooral tijdens de doortocht van de storing kunnen er gemene windstoten optreden tot lokaal 80 – 90 km/h. In de vooravond wordt het tijdelijk droger, maar in het tweede deel van de nacht neemt de bewolking opnieuw sterk toe met een volgende kletsnatte storing (neerslaghoeveelheden tussen 10 mm -20 mm).

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken