30 augustus 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

De zomervakantie loopt stilaan ten einde en toch hebben de weergoden maar weinig zin om nog enkele zomerse topdagen uit de brand te slepen. Vandaag wordt het vanuit het westen wisselvallig met vooral in de namiddag enkele stevige buien die lokaal gepaard kunnen gaan met onweer en hagel.

Weerbericht 30 augustus

In de voormiddag kunnen we op de meeste plaatsen genieten van flinke opklaringen en weinig wind. Hierdoor voelt het vooral in de zon aangenaam aan. De temperatuur klimt van een frisse 12,13 graden naar 17-18°C op de middag. De wind waait meestal zwak uit zuid tot zuidwestelijke richtingen.

Deze namiddag en in het eerste deel van de avond verwacht ik verspreid in het land enkele (hevige) buien. Door een instroom van koelere lucht op 1499 m (850 hPa) wordt het verticaal temperatuurcontrast betrekkelijk groot. Hierdoor kunnen de buien vergezeld zijn van onweer en hagel. Grote problemen verwacht ik echter niet. Op de Noordzee en aan de kustlijn is een lokale waterhoos tevens niet uit te sluiten.

Vanavond en vannacht eerst nog een grote buienkans (voornamelijk over het westen), maar geleidelijk vermindert het aantal exemplaren en na middernacht wordt het vrijwel droog op de meeste plaatsen. Aan zee blijven onweersbuien mogelijk. De wind kan tijdens buien flink uithalen en vooral na de doortocht van een tweede buienzone (vanavond) draait de wind naar het noorden en kunnen er windstoten voorkomen tot 60 à 70 km/h.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen