30 januari 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

Het was gisteren ronduit pompen of verzuipen! Op veel plaatsen viel de verwachte hoeveelheid neerslag, maar zoveel had ik nu ook niet verwacht. In de streek rond Waregem werd er 27.2 mm afgetapt en samen met de doortocht van het koufront deze ochtend werd dat cijfer nog imposanter.

Op andere plaatsen in West-Vlaanderen gingen de hemelsluizen ook helemaal open. Zo werd in Deinze het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en kwamen straten in Roeselare en Kortrijk blank te staan. De code rood voor het westen van de België heeft dus zeker haar nut bewezen.

Weerbericht 30 januari

Vandaag zien we in de ochtend een actief koufront passeren. Dat gaat gepaard met flink wat neerslag en windstoten op en net voor het front. Windstoten tot 80, lokaal 90 km/h sluit ik niet uit. De temperaturen zullen na de doortocht geleidelijk dalen van zo’n 12-13 graden naar 8-9 graden als landelijk gemiddelde.

Wist u trouwens dat het gisteren op meerdere plaatsen in België 13-14 graden werd? Dit kwam door de straffe zuidwestelijke luchtstroming die rechtstreeks vanuit het zuidwesten van Europa op touw werd gezet. In Nederland is er zelfs sprake van een nieuw record! Lees er meer over het record in Ukkel.

Vanmiddag en vanavond verplaatsen de periodes met regen en buien zich naar het oosten van België. Vanaf het westen wordt het geleidelijk aan droger en nemen de kansen op brede opklaringen sterk toe. In Nederland blijven ze tot de avond geplaagd met bewolking en vooral in het noordoosten valt er periodiek nog matige regen.

De wind blaast tijdens de namiddag nog steeds stevig uit het zuidzuidwesten met windstoten tot 70 lokaal 80 km/h. Tijdens buien worden deze snelheden gemakkelijker gehaald. Vanavond wordt het geleidelijk overal droger. De windstoten blijven !

Komende dagen blijven we onder invloed van een complex lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. De barokliene zone met een sterke straalstroom voert geregeld actieve depressies naar onze omgeving. Tot en met zaterdag berekent het Amerikaans weermodel neerslaghoeveelheden tot 30 of lokaal 40 liter per vierkante meter. Het gevaar voor wateroverlast is dus zeker nog niet verdwenen! Als u foto’s heeft, mag u deze altijd mailen naar [email protected]

grote kansen op wateroverlast

De kansen op wateroverlast blijven zeker tot het weekend hoog !

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

13 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen