28 maart 2013 - 2 min. lezen 9 reacties

Eind maart en in het weerbericht van vandaag nog geen enkel leven te bespeuren van iets wat op ‘lente’ zou moeten gaan wijzen. Integendeel, de laatste runs van zowel het Amerikaans als Europees weermodel laten later volgende week een nieuwe blokkade zegevieren boven het noorden van Europa.

In samenwerking met lagedruk in het zuidwesten (regio Portugal) wordt er wederom koude luchtmassa’s naar het westen getransporteerd / geadvecteerd. Tot die tijd (5-10 dagen) blijft het overigens ook met de neerslag triestig gesteld. Dat laatste lijkt toch wel een probleem te worden op sommige plaatsen met een tekort aan neerslag.

klassiek voorbeeld ijskoude aanvoer
Deze weerkaarten graag in januari de volgende winter. Een klassiek voorbeeld van een Scandinavisch hogedrukgebied dat een oostelijke stroming op gang brengt doordat depressies in de omgeving van Spanje / Portugal als trekpaard fungeren.

Ondertussen is de stroming op de Atlantische Oceaan afgesloten voor ‘vuile’ west-circulaties. Puur winterweer, maar helaas 2 maanden te laat waardoor we nu één van de koudste maanden maart sinds de metingen beleven.

Bewolkt maar droog

Komende uren en reeds actueel aan de Frans-Belgische grens schuift een winterse neerslagzone voorlangs. De gebieden ten zuiden van Samber en Maas maken het meeste kans op enkele regendruppels of natte sneeuwvlokken. Veel stelt het allemaal niet voor, want de neerslagband is weinig actief. De temperaturen schommelen in de voormiddag meest tussen 0 en 3 graden. De wind waait nog steeds zwak uit oostelijke richtingen.

Deze namiddag behouden we de afwisseling tussen opklaringen en bewolkte periodes. In het noordoosten van het land heeft u de kans op de meeste opklaringen. In het zuidwesten en zuiden van het land blijft het meestal zwaarbewolkt tot betrokken. Het wordt maximaal 4 tot 5 graden waar de zon langer kan schijnen. De kans op neerslag is nog steeds aanwezig, maar neemt naar de avondperiode opnieuw af. De wind blijft onveranderd.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken