25 januari 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

IJskoud op dit moment! Omstreeks 7:45 schommelt het kwik in het westen van de Benelux rond -10°C of nog iets lager. Vannacht zijn ze in het uiterste westen (Proven – Middelkerke) zelfs eventjes richting -15°C geweest. Dat betekent zeer strenge vorst en komt niet zo heel veel voor in onze streken. Daarmee mogen we besluiten dat deze winterperiode (een tweetal weken) ééntje was die gerust in te kaderen valt.

Of de invloed van een SSW hier een rol zal gespeeld hebben, is nog niet duidelijk. Daar zullen wij later een artikel over neerpennen.

ijskoud westen
Strenge vrieskou in België op 25 januari 2013

Weerbericht 25 januari

Vanochtend dus op veel plaatsen in België matig tot strenge vorst. De grootste portie kou blijft gereserveerd voor het westen van het land (West – Oost-Vlaanderen). In het oosten blijft het kwik steken rond -5/-7 graden. De wind waait meestal zwak uit oostelijke richtingen. Het blijft droog deze voormiddag. Let op voor aanvriezende nevel of mist en lokale rijm – en ijsplekken.

Op de middag behouden we een wisselend weerbeeld met een voortzetting van het ongezonde weerbeeld (SMOG). Door een inversie in de eerste 100 m kunnen luchtdeeltjes weinig tot niet circuleren. Deze toestanden zijn ongezond wanneer u intensief werk verricht / aan sport doet. Op de autosnelweg wordt 90 km/h de tijdelijke maximumsnelheid.

De maxima schommelen tussen -2 en -5 graden. Later vanmiddag neemt de bewolking toe vanuit het westen. Dat op voorbode van een dooi-aanval die in twee stages zal verlopen. Door het neerslagsignaal zullen wij vanavond een waarschuwing afkondigen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen