22 juli 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Eerder deze week verscheen er op deze weerblog reeds een bericht met de mogelijke zomerse temperaturen die hun opwachting maakten in het komende weekend. Vandaag zijn we zondag en kunnen we spreken van een geslaagde weersverwachting, want alle weermodellen kiezen vandaag en komende week voor stabiel en schitterend zomerweer.

Vandaag zacht, vanaf morgen warm!

Onder invloed van een uitloper van het hogedrukgebied nabij de Azoren wordt het vandaag droog en zonnig weer. De maxima schommelen vandaag rond 21/22 graden, mede doordat de echte zachte (warme) lucht ons nog niet kan bereiken.

stabiel zomerweer

Het hogedrukgebied over onze regio verschuift de komen de dagen iets meer naar het oosten, waardoor een diffluente (zwakke) stroming uit westen tot zuiden op gang kan komen. Doordat het Spaanse binnenland de afgelopen weken serieus kon opwarmen (grootschalige hittegolf) mogen we bij ons dan ook maxima gaan verwachten rond 25°C of lokaal nog iets meer in het tweede deel van volgende week.

Schitterend zomerweer op de temperatuurkaart

warme temperatuur belgië

West-Europa warm, Italië mag de prijs betalen

Doordat de luchtstroming (straalstroom/jetstream) deze week een totaal andere positie gaat innemen boven Europa (in vergelijking met twee weken geleden) gaat er boven het Europese continent ook het één en het ander wijzigen. Zo zal de omgeving van Italië de komende week moeten opletten voor stevige onweersbuien (lagedrukgebied in de buurt). Deze buien zullen pittig uitpakken, omdat de lucht op hoogte veel koeler is dan de temperaturen aan de grond.

veel regen italië

Komend weekend opnieuw fris en regen?

Wanneer we onze blik verleggen naar komend weekend, zien we een depressie via de Britse Eilanden afzakken naar het westen van Frankrijk. Aan de voorzijde wordt zwoele en zeer onstabiele lucht aangevoerd naar onze omgeving. Dat zou vooral vrijdag en zaterdag resulteren in zware onweders (combinatie dynamiek en onstabiliteit). Aangezien Tomorrowland 2012 dan opnieuw van start gaat, moeten we dit goed gaan opvolgen.

Doordat de depressie zich net ten westen van ons land bevindt, zal de positie ervan van cruciaal belang zijn in het bevestigen van de warme en stabiele zomerperiode. Afwachten maar en eerst genieten van de mooie 4-daagse!

Bron kaartjes: weer.nl / meteociel.fr

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken