17 juli 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Juni te koel, juli te koel en op sommige plaatsen doorweekt. Als je het mij en velen anderen vraagt is het hoog tijd dat de weerkaarten een serieus zomeroffensief in de startblokken zetten met tenminste één weekje temperaturen boven normaal (21°C) en vooral heel veel zonneschijn.

De laatste dagen zien we dan ook met veel plezier dergelijke ‘ommezwaai’ in het weerpatroon ontstaan. Waar de straalstroom vorige maanden boven ons hoofd kwam te liggen met periodiek aanvoer van depressies gaat er vanaf 20 juli dan toch (structureel) iets veranderen in deze positie. De straalstroom wordt immers naar het noorden gedwongen en over onze omgeving en ook over andere delen van West-Europa ontstaat een hogedrukgebied (volgens het Amerikaanse en Europese weermodel). Deze situatie houdt in dat depressies met regenzones ons niet meer kunnen bereiken en dat de temperatuur flink in de lift gaat zitten.

De onderstaande weerkaart simuleert de luchtdruk op 500 hPa. We zien voor het eerst in een heel lange tijd de ontwikkeling van een hogedrukgebied boven Duitsland. Met een oostelijke stroming wordt dan zachte tot later warme lucht aangevoerd tot over onze omgeving. Maxima rond 25°C zijn met dergelijke kaart niet uitgesloten. De neerslagkansen nemen verder af.

zomer plant heus offensief

Zomerperiode plant heus offensief?

Of deze weersituatie van tijdelijke of langdurige aard zal zijn, is tot op vandaag nog zeker niet bewezen. Er hoeft immers niet veel te gebeuren om de straalstroom opnieuw negatief te positioneren boven de Atlantische Oceaan en ons zo opnieuw met koelere temperaturen en regen op te zadelen.

noordelijke straalstroom

Echter, een blokkade in het weerpatroon volgende week is ook niet geheel onmogelijk. Indien dat laatste wordt bevestigd, kan het wel eens voor een langere tijd stabiel en droog zomerweer (zou positief kunnen zijn voor het festival Tomorrowland 2012) worden in onze omgeving. In de gebieden rond de Middellandse Zee (omgeving Italië en Griekenland) is door deze weeromslag dan wel kans op enkele felle regen- en onweersbuien (straalstroom voert koelere en onstabiele lucht aan richting deze regio).

Bron kaartjes: meteociel.fr

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen