22 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Gisteren werden er onweersbuien aangekondigd, maar deze bleven uit door de afwezige trigger in de atmosfeer. Nochtans werd het boven het oosten van Nederland vlot 25°C en ontstond er flink wat cape, maar als het vuur niet aan de lont reikt, kan er dus niets gebeuren. Vandaag in eerste instantie opnieuw onweerskansen, maar dat lijkt tot op heden eerder beperkt te blijven tot lokale exemplaren. Morgen en vooral donderdag worden voor België en het zuiden van Nederland heel erg interessant.

Veel energie/cape in de atmosfeer

Op dit moment zijn de kansen op onweer voor morgen en overmorgen betrekkelijk groot als we enkel de cape en de KO-index parameters beschouwen. Echter, er is meer nodig om het hele zaakje in gang te trekken en dat kan wel eens het grote probleem worden. De atmosfeer stabiliseert namelijk in de namiddag vanuit het noorden (uitzakken van hogedrukinvloed). De onderste twee kaarten tonen respectievelijk de cape aan voor woensdag en voor donderdag.

Er ligt flink wat onstabiliteit boven de Benelux

Onstabiel genoeg, maar ook onweders?

Ondanks de hoge cape en de lage KO-index (bliksemintensiteit) verwacht ik voor morgen en overmorgen geen al te grote kansen op noodweer. De HIGH risk (code rood) is vooral van toepassing vanwege de kansen op wateroverlast (buien hebben een lage treksnelheid) en de vrij hoge kans op significante hagelstenen (2cm). Windhozen of zware windstoten hoeven we dan ook in principe niet te verwachten.

Conclusie

De weersverwachting is voor onweerliefhebbers in België en Nederland interessant te noemen en mogelijk ook fotogeniek. De wolkentoppen kunnen in de labiele omgeving met een hoge cape stijgen richting 11, lokaal 12 km. Door de kansen op wateroverlast, hagel en in latere instantie ook microbursts een HIGH risk voor alle gebieden met een voorkeur voor de lijn ten oosten van Gent – Kortrijk.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken