21 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Gisteren werden grote delen van België getroffen door een felle en hevige bliksemactiviteit. Deze onweders uit het oosten trokken vanuit Duitsland het oosten van de Benelux (traditioneel Ostgewitter dat steeds fors kan uitpakken) binnen en gingen gepaard met een lage treksnelheid. Mede hierdoor en door de hoge wolkentoppen (lokaal 11 km) werd er lokaal veel neerslag op korte tijd geregistreerd. Vooral in Halle (ten zuiden van Brussel) ging het in de vooravond flink los. Daar werd op sommige plaatsen meer dan 40 mm opgevangen.

Opnieuw onweders in aantocht?

Vandaag en vooral in de vooravond is er opnieuw kans op dergelijke onweders. Deze worden vanuit Duitsland geactiveerd door de ligging en kunnen tussen 17:00 en 19:00 tijdelijk gaan organiseren in multicellen (meerdere cellen met onweer). De kans op significante hagel is daarbij matig tot groot over het oosten van de Benelux.

Boven het oosten van Nederland en België kunnen er zelfs buien ontstaan die hagel kunnen produceren met een doorsnede van 2, lokaal 3 cm. Dat wordt dus opletten geblazen voor de landbouwers! Mede door deze hagelkansen en de lichte windschering in het centrum een HIGH risk voor de oostelijke gebieden.

Een supercell sluit ik niet volledig uit (parameters zijn iets meer in kracht toegenomen in vergelijking met gisteren). Benieuwd naar het onweer in uw buurt of wil je niet voor verrassingen komen te staan? Bezoek dan de bliksemradar van deze website. Gisteren werd de pagina met de live bliksemdetectie van het weerstation Waregem veelvuldig bezocht!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen