20 november 2012 - 2 min. lezen 3 reacties

En nu gaan we eens niet starten met onze dagelijkse kijk op de winter van 2012-2013, maar bespreken we eerst iets anders dat ook wel de interesse wekt.. De komende 24 tot 48 uur ontwikkelt er zich namelijk een kleine, maar mogelijk venijnige depressie in de buurt van de Lage Landen. Het ECMWF laat de kerndruk tijdelijk zakken naar 1000 hPa en genereert windstoten tot 70, lokaal 80 km/h.

uitdraai europees weermodel
Depressie waar het om gaat is aangeduid met een cirkel.

Stormsituatie op komst

Als we het weermodel iets fijner analyseren, dan zien we voor de Benelux een flink windveld ontstaan op de Noordzee. Tijdelijk zou de wind kunnen pieken richting 7 tot 8 Beaufort met mogelijkheden tot storm. De volgende runs zullen uitsluitsel brengen over de intensiteit van het windveld en/of het niet gewoon een misvatting is van het weermodel (lijkt mij klein aangezien de termijn betrouwbaar is).

interessante 48 uur op komst
Morgen in de loop van de avond een aantrekkende wind uit het zuidwesten met vooral aan de Belgisch-Nederlandse kust een kans op flinke windstoten.

Winterupdate 20 november 2012

Als we de laatste weerkaartjes er even bijnemen en hun winterkansen kunnen we stellen dat ECMWF opnieuw het spoor van een invallende winterprik volgt. De andere weermodellen waaronder GFS, UKMO en GEM zijn allemaal wat voorzichtiger en laten de aanpunting van het hogedrukgebied richting Groenland minder uitdrukkelijk naar voor komen. Hierdoor kan een sterke zonale stroming de fragiele blokkade breken op de oceaan met mogelijk opnieuw west-circulaties.. Alle hoop staat dus op de prachtige run van ons eigen Europees weermodel.

prachtige kaart totaalwinter
Een prachtige kaart als u het mij vraagt.. Een zeer sterke WAA boven de oceaan met een flink hogedrukgebied tot gevolg. Het lagedrukgebied duikt op dat moment naar het zuiden van Europa en trekt een portie koude lucht naar onze contreien. Helaas is het brongebied nog te zacht om echt te spreken over flinke vorst/sneeuwkansen. Hieronder nog ééntje voor het weerarchief.
hogedrukgebied ijsland
Deze kaart graag nog eens in de maand december, januari en februari.. Veel sneeuw en flinke vrieskou zou dat opleveren als het brongebied ook koud geworden is.

Relevante artikelen omtrent stormweer

Bron kaartjes: weer.nl – meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken