20 februari 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Schraal winterweer. Zo kunnen we het weertype van vandaag en gisteren het best omschrijven. Deze ochtend zakte het kwik ondanks de snipverkouden bovenlucht (-10°C op 850 hPa) slecht enkele graden onder nul. Hadden we deze synoptische situatie einde december of begin januari, dan konden we rekenen op matige tot strenge vorst (met behulp van de juiste atmosferische condities natuurlijk).

Weerbericht 20 februari

Vandaag kunnen ze al snel in het westen van het land profiteren van brede opklaringen. Elders in het land moeten nevel en mist eerst worden opgeruimd vooraleer de grote gele bol haar werk kan doen. De temperaturen schommelen deze ochtend tussen 0 graden aan de kust tot -1 / -2°C in het centrum en oosten van het land.

Boven het sneeuwdek in de Ardennen kan het lokaal matig vriezen. Waar er mist werd gevormd is het tevens opletten voor rijm – en ijsplekken. Het steeds terugkerend fenomeen in de winterperiode.

Vanmiddag winnen opklaringen steeds meer terrein over het Belgisch grondgebied. We mogen dan ook een zonnige dag verwachten met maxima die klimmen richting 3 – 4 graden. Lokaal kan de 5°C even aangetikt worden. In de Ardennen blijft het meestal nevelig tot bewolkt met negatieve maxima. De wind waait gedurende de hele periode zwak tot matig uit noordoostelijke hoek. De windchill / gevoelstemperatuur duikt daardoor naar -5°C of lager. Laat u dus niet bedriegen door het aangename klimaat dat binnen ontstaat. Buiten is dat heel wat anders.

actuele gevoelstemperatuur
De gevoelstemperatuur rond 14:00 bedraagt in België 0 tot -9°C !

Bron kaartje: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken