19 augustus 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

De weersituatie vandaag is onderhevig aan twee hoofdrolspelers op de Europese weerkaarten. Enerzijds bevindt zich ten oosten van de Benelux een kern met hoge druk en aan de andere zijde vinden we een depressie nabij Ierland. Aan de voorzijde van dit laatste systeem wordt tropisch lucht vanuit Noord-Afrika geadvecteerd naar de Lage Landen. Gisteren mocht Kleine Brogel reeds maxima noteren rond 36°C. Vandaag gaan we daar nog een (extreem) schepje boven op doen.

Weerbericht 19 augustus

Deze voormiddag starten we sowieso onbewolkt. De temperatuur schommelt rond 20°C. Dat kan iets meer zijn in stedelijke gebieden omdat de warmte daar gemakkelijker blijft hangen door de woonkern. De wind waait zwak uit zuidelijke richtingen. Rond 10:00 noteren we op de meeste plaatsen temperaturen rond 25°C.

Vanmiddag blijft het zonnige weerbeeld aanhouden. De temperatuur bereikt rond 12:00 – 13:00 op vele plaatsen 30°C en dat in combinatie met een loden zon. Tijdig insmeren en voldoende water drinken is tussen 13:00 – 17:00 echt noodzakelijk. Boven Frankrijk zullen door de hitte geleidelijk enkele cumuli tevoorschijn komen en dat is waarschijnlijk de voorbode van het einde van deze extreem warme 72 uur.

Vanavond en vannacht blijft het op de meeste plaatsen nog lang nagenieten van de zomerse temperaturen. Rond 20:00 schommelen de temperaturen op vele plaatsen nog rond 25°C of iets erboven. Het leent zich dus opnieuw tot een terrasje of een barbecue. De onweerskans die in de namiddag ontstond boven Frankrijk breidt zich geleidelijk aan uit naar het westen van de Benelux. Kort na de middag plaats ik een update op deze weerblog.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

3 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen