16 november 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Als weeramateur ben ik een grote fan van archieven en cijfertjes die te maken hebben met het weer in het verleden. Vaak leer je op die manier de seizoenen beter kennen en kan je zelfs spreken van een gevoelig warmere of koudere periode. Vandaag gaan we exact 1 jaar terug in de tijd en dat doen we met de weergegevens van het weerstation in Waregem. Toch wel verrassende cijfers:

Weerbericht 1 jaar geleden (november 2011)

Op de onderstaande grafiek zien we de weerdata van 16 november 2011. Het land had te maken met vrieskou en zelfs in het zuiden van West-Vlaanderen (dichtbij de Noordzee) werden negatieve maxima opgetekend. Let op de éénduidige relatie tussen het dauwpunt en de 2 m temperatuur. De lijnen overlappen elkaar bijna over de gehele grafiek.

weerbericht 1 jaar geleden uit Waregem

Deze grafieken zijn te bekijken via de link die je hierboven hebt meegekregen.

De barometerstand bedroeg iets meer dan 1020 hPa en de windrichting was hoofdzakelijk zwak tot matig uit zuidelijke sectoren. Er viel geen neerslag. Om de situatie in de atmosfeer te visualiseren heb ik de 500 hPa luchtdrukkaart hieronder gepost. Een groot en standvastig hogedrukgebied met kern boven Duitsland en Polen zorgt voor zeer rustig herfstweer anno 2011.

oude weerkaart

Weerbericht 1 jaar geleden

Het bijhouden van een actief blog heeft zo zijn voordelen voor de weerman. Zo kunnen we over de jaren heen teruggrijpen naar oude artikels die we vernieuwen en/of bijsturen naar geland de realiteit dat vraagt. Het is ook handig om weerbeeld en temperaturen met elkaar te vergelijken en vast te stellen dat het actueel nog zo slecht niet is. Het weerbericht van 2012 kan u hier lezen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken