13 december 2012 - 2 min. lezen 5 reacties

Een eerste echte frisse ochtend in grote delen van België. Omstreeks 09:00 noteerden we overal negatieve temperaturen met gemiddeld -2°C in West-Vlaanderen tot -8°C in de Ardennen. Gelukkig valt er geen neerslag, want anders spreken we natuurlijk over sneeuwval die blijft liggen. De komende uren weinig verandering in de temperaturen, maar er loert wel een ander gevaar om de hoek.

Weerbericht 13 december

Deze voormiddag houden we het overal droog met een wisselende bewolking. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af. Bij deze negatieve temperaturen moet u wel rekening houden met lokale rijm- en ijsplekken en opvriezing van natte weggedeelten. De wind waait zwak uit zuidoostelijke richtingen.

Op de middag schommelen de temperaturen overal rond het vriespunt. In het westen er iets boven en in het oosten iets onder 0°C. We zien vanuit het zuidwesten geleidelijk de bewolking toenemen en vanaf de late namiddag is licht winterse neerslag niet uitgesloten. In eerste instantie is de bovenlucht nog koud genoeg voor sneeuw, maar later treed er daar een gevoelige verwarming op waardoor de sneeuw transformeert in regen! Natuurlijk gaat dit met een bevroren ondergrond resulteren in ijzelvorming.

Naarmate de situatie vordert, zal er een waarschuwingskaartje nodig zijn of niet. Persoonlijk en via de sounding van het noorden van Frankrijk schat ik de kans op gladheid door aanvriezende regen 60 tot 70%! In het tweede deel van de nacht zou deze situatie zich stabiliseren met oplopende grondtemperaturen en veel regen uit het zuidwesten. De winter krijgt een eerste dreun.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken