Weerbericht 12 oktober

UPdate 16:57: niet besproken in detail, maar toch interessant om volgen zijn de actuele onweersbuien ten westen van Parijs. Ze ontstaan in een sterk ‘geshearde’ omgeving met mogelijk enkele interessante wolkenstructuren wanneer ze het westen van het land bereiken.

Na enkele zonnige dagen, mogen we de komende 24 uur en mogelijk ook komend weekend opnieuw rekening houden met buien die plaatselijk fel kunnen uitpakken. We bevinden ons op dit moment onder invloed van een depressie nabij het Verenigd Koninkrijk. De ‘moederdepressie’ ligt iets verder naar het westen (boven Ierland). Merk trouwens op dat er zich tussen IJsland en Noorwegen een hogedrukgebied gaat vestigen welke in de komende winter verantwoordelijk kan zijn voor transportkou in de Lage Landen.

hogedrukgebied tussen ijsland en noorwegen

Weerbericht 12 oktober

We starten de ochtendperiode met verspreid in het land enkele buien (restanten van de storing die afgelopen nacht doorheen België fietste…). De temperaturen schommelen rond 11 graden en daarmee is het direct een stuk warmer dan gisteren (11 oktober). Toen zakte het kwik in het oosten van Nederland en België tot dichtbij het vriespunt. De wind waait meestal matig uit westelijke richtingen.

In de namiddag blijven er enkele buien mogelijk (vooral aan de kust). Elders wordt het tijdelijk droger met opklaringen. De wind blaast nog steeds matig uit west met windstoten tot 40-50 km/h. In de loop van de vooravond neemt de buiigheid opnieuw toe en kan het lokaal ook gaan donderen. De herfst is opnieuw in het land!

Bron kaartje: meteociel.fr

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >