12 april 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

Vandaag wordt de Benelux beïnvloed door een lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden. Aan de oostelijke zijde van dit systeem bevindt zich een strakke straalstroom en een onstabiele configuratie. Dat resulteert later vanmiddag in enkele onweersbuien die vanuit het noorden van Frankrijk richting het zuidoosten van Nederland opschuiven. Het westen van Nederland en België blijven grotendeels buiten schot van dit ‘natuurgeweld‘.

Morgen moeten we nog steeds rekening houden met neerslag om vanaf zondag te profiteren van een hogedrukwig. Deze brengt ons aangenaam voorjaarsweer met temperaturen rond of net boven 20 graden.

Weerbericht 12 april met kans op onweer

De reden waardoor er vandaag buien gaan ontstaan die gepaard gaan met de nodige donder en bliksem moeten we zoeken in de verschillende luchtlagen. Op grondniveau (2 meter) wordt het zo’n 13 tot 14 graden terwijl het op 500 hPa stevig vriest met waardes tussen -25 en -30 graden. Dat betekent dat het verticaal temperatuurcontrast tussen deze twee luchtsoorten een slordige 40 graden bedraagt.

Dat is voldoende voor onweersbuien met hagelsteentjes (1-2 cm). De wind waait matig uit zuidwestelijke richtingen en sterkt tijdens de buien aan tot krachtig (70-80 km/h). Een stevige onweersbui kan vandaag gepaard gaan met eventuele rotatie (draaiende wolkenflarden).

Het KMI geeft overigens een gele waarschuwing voor een stijgende kans op onweersbuien later de namiddag. Dat ligt in lijn met onze prognose die wij gisteren online hadden gezet en waarin we nog steeds geloven. TIP: volg de updates nog sneller via Facebook => NoodweerBenelux

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

4 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen