Onweersverwachting 12 april 2013

Door het groot aantal vragen dat wij bij noodweer.be kregen omtrent de onweerskansen voor morgen 12 april 2013, geven we in dit artikel een kleine voorbeschouwing van wat er morgen staat te gebeuren. Ons waarschuwingskaartje geeft u daarbij een visuele interpretatie van waar wij de hevigste buien verwachten (eventueel met onweer en hagel). Bij vragen, kan u deze altijd stellen onderaan het artikel in het reactieformulier. TIP: dit artikel kan u delen via Twitter en Facebook.

Onweersverwachting 12 april

Met de laatste data van het Amerikaans weermodel (GFS 12:00) van deze namiddag kunnen we stellen dat de atmosfeer morgennamiddag flink instabiel dreigt te worden. Noodweer met windhozen of dergelijke moeten we natuurlijk niet verwachten (parameters zijn daarvoor te zwak). Doch moeten we bij de buien van morgen vooral in de namiddag rekening houden met onweer dat snel kan ontstaan met hagel tot 1, lokaal 2 cm. Deze kansen zijn het hoogst voor het zuidoosten van West-Vlaanderen – het zuiden van Oost-Vlaanderen en Henegouwen.

De latente onstabiliteit (cape – zie guide) is in die omgeving het grootst. Daarom een keuze voor een medium risk in deze gebieden en een slight risk  daarbuiten. Voor de afbeelding: zie onze Facebookpagina noodweer Benelux.

Onweersdetectie op noodweer.be

Sinds 2011 beschikt de website noodweer.be over een eigen bliksemdetectie die samenwerkt met de internationale detectie van blitzortung.org. Hierdoor zijn wij als onafhankelijke website ook in staat om bliksemgegevens door te geven naar onze bezoekers. TIP: neem naast onze bliksemdetectie ook de nationale weerinstituten in acht en baseer geen belangrijke beslissingen op basis van de weersverwachting op noodweer.be die vaak indicatief kan gebruikt worden.

Bijgewerkt / onweersverwachting 12 april

Op vrijdag 26 september 2014 werd dit artikel aangepast met de toevoeging van enkele nuttige (externe) links die de onweersverwachting ten goede komen. U kan ook genieten van onze nieuwe pagina, bliksem in detail (met mogelijkheid tot zoomen).