11 februari 2013 - 2 min. lezen 14 reacties

Deze ochtend werden ze vooral langs de Frans-Belgische grens wakker met een flink pak sneeuw. In de omgeving van Kortrijk worden zelfs hoeveelheden opgemeten tot 8, lokaal 10 cm verse sneeuw. In Ieper ligt er weer iets minder met 2 cm en in Deerlijk tellen ze 6 cm (zie onderstaande weerfoto). Waregem doet ook nog mee met gemiddeld 3 cm. In het noorden van België was zoals verwacht weinig tot niets spectaculairs te verwachten. De weersverwachting van gisteren liet dat ook uitschijnen.

sneeuw in deerlijk
Deze weerfoto werd genomen op 11 februari 2013 door Patrick Verhaeghe uit Deerlijk.

Weerbericht 11 februari

Op dit moment van schrijven (10:26) ligt er op veel plaatsen in het zuidwesten nog sneeuw. Dat gaat de komende uren snel veranderen, want de dooi loert om de hoek. Merk trouwens op dat de sneeuw in Nederland die eergisteren met bakken uit de lucht viel, bijna volledig verdwenen is. Dat duidt erop dat de zon dezer tijd al heel wat kracht heeft om het sneeuwdek aan te tasten. De wind waait deze voormiddag zwak tot matig uit noordoostelijke richtingen. Deze verscherpt het koudegevoel.

Deze namiddag kan het langs de Frans-Belgische grens tijdelijk opnieuw wat regenen op sneeuwen door een buiengebied dat naar het noordwesten opschuift en in activiteit afneemt. Veel zal het allemaal niet voorstellen. De temperatuur klimt tot maximaal 2°C in Vlaanderen en rond het vriespunt ten zuiden van Samber en Maas. Daar kan u trouwens nog steeds genieten van de skipistes want er ligt zo’n 20 tot 25 cm sneeuw in de Hoge Venen. Ruim voldoende dus.

Hoe verloopt de rest van de week ?

Doordat de koudereservoirs boven het Oostblok niet gevuld raken met arctische kou, hoeven we de rest van de krokusvakantie geen spectaculair winterweer te verwachten (m.u.z. van donderdag waarop het wel eens flink kan sneeuwen vooraleer alles dooit). Ik zie dan ook voorlopig geen structurele pogingen van de winter om nog een allerlaatste cartouche af te schieten.

Misschien dat na volgend weekend het hogedrukgebied boven Scandinavië op wandel gaat richting Groenland met daarna een instroom van veel koudere lucht, maar dat is nog tasten in het duister.

Vorige week werd de Oostkust getroffen door sneeuwstorm ‘Nemo‘. Gisteren hadden ze dan weer prijs met zware onweders die gepaard gingen met tornado’s. Hieronder een bijzonder stukje waarbij een tornado de hoofdweg oversteekt alsof het niets is. Let ook op het pijn dat in de lucht wordt geslingerd!

Extra informatie over supercells die tornado’s veroorzaken.


Verder lezen

Alles bekijken