0

Dicht bij de top van de Mont Blanc (op 4750 m) registreerde een automatisch weerstation afgelopen weekend een temperatuur van 10.4°C. Ondanks dat het weerstation nog niet zo lang operationeel is, is deze temperatuur zeer opvallend. Het vorige record dateert van juni 2019 en bedroeg 6.8°C. Het weerstation werd geïnstalleerd om de snelle en plotse weersveranderingen op de berg beter te begrijpen en om de Mont Blanc daardoor veiliger te kunnen maken.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

De top van de Mont Blanc.

Nieuw weerstation op Col Major, 4750 m

De Mont Blanc is een van de dodelijkste bergen ter wereld. Een van de redenen zijn snel veranderende weersomstandigheden. Om dit te onderzoeken werd een weerstation van “Campbell Scientific” geïnstalleerd in de buurt van de top van de Mont Blanc. Ook in de buurt van Mount Everest werd al een weerstation geplaatst.

Het weerstation is het hoogste weerstation van Europa. (Bron: Campbell Scientific)

Het automatische weerstation werd in 2014 geïnstalleerd door Arpa Vallée d’Aoste, het regionale bureau voor milieubescherming. Het weerstation staat op de Col Major op een hoogte van 4.750 m, vlak bij de top van de Mont Blanc. De precieze locatie is gelegen aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc en is het hoogste weerstation van Europa. Het systeem moe(s)t zeer bestand zijn tegen zeer extreme weersomstandigheden. Daarnaast moe(s)t het weerstation omwille van de ontoegankelijkheid weinig onderhoud vergen en moe(s)ten de gegevens op afstand verzameld kunnen worden.

Het weerstation op Col Major (4750 m). (Bron: Campbell Scientific)

Twee zonnepanelen leveren de stroom. De variabelen die gemeten worden zijn luchtdruk, luchttemperatuur, relatieve vochtigheid, windsnelheid/richting, zonnestraling, sneeuwhoogte en neerslag.

Zeer vroeg hoge temperaturen

Na een record warme meimaand verloopt juni zeer warm in Frankrijk en in de Alpen. Onze zuiderburen kregen zelfs al een eerste hittegolf. In de warme luchtmassa’s bereikte de luchttemperatuur op 4750 m afgelopen zaterdag, 18 juni, een waarde van 10.4°C. Daarmee is het record van juni 2019 met 3.6 graden verslagen, toen 6.8 graden geregistreerd werd.

Niet alleen de absolute waarde is opvallend. Ook het feit dat dit zo vroeg in de zomer gebeurt. De gevolgen voor het hooggebergte zullen groot zijn met betrekkelijk minder sneeuw dan normaal. Men verwacht een zeer negatief jaar voorn de gletsjers en de permafrost.

Bijzonder warme luchtmassa’s stroomden afgelopen weekend over Frankrijk en over de Alpen.

Wie de temperaturen mee wil volgen kan terecht op deze website.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken