9 december 2012 - 2 min. lezen 6 reacties

Afgelopen nacht trok een dooifront doorheen de Benelux. In Nederland werd er geen sneeuwval door de KNMI guidance verwacht, maar op vele plaatsen viel er toch tijdelijk wat wit goud naar beneden. Later transformeerde de neerslag ook daar in regen met tijdelijk gladde toestanden! In België bleef de situatie relatief rustig met slechts in het oosten tijdelijk wat aanvriezende neerslag door een negatieve grondtemperatuur. In het westen liep de temperatuur in de loop van de nacht opnieuw op en was er geen gevaar voor lokale rijm- en ijsplekken.

Weerbericht 9 december

Vandaag loopt de 2m temperatuur verder op door het binnenstromen van gevoelig zachtere lucht op 1499 m (850 hPa). We halen op die hoogte zo’n -2 tot 0°C terwijl dat het de afgelopen uren nog schommelde rond -6 tot -7°C. Later vandaag stroomt er opnieuw iets koudere lucht binnen op die hoogte zonder noemenswaardige kansen op winterse neerslag in Laag- en Midden België. In de Ardennen is het op dit moment (12:00) aan het dooien, maar vanavond kan het daar opnieuw wat gaan sneeuwen zodat de schade aan het sneeuwdek beperkt blijft. We halen maximaal 5 tot 8 graden.

Vanavond en vannacht bereikt een nieuwe buienzone het noorden van het land met een verhoogde kans op neerslag. In de Ardennen valt de meeste neerslag opnieuw als droge sneeuw en ook elders in Vlaanderen kan er tijdelijk wat natte sneeuw vallen (hoogste kans in het centrum en oosten). Elders blijft het bij regen. De minima dalen naar 0°C in de Ardennen tot 6°C aan de kust.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen