9 april 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Weerkaarten liegen er niet om. Vandaag en ook de rest van de paasvakantie worden beïnvloedt door twee hoofdrolspelers op de Europese weerkaarten. Enerzijds zien we nog steeds een hogedrukgebied nabij de Azoren en anderzijds krijgt een polaire depressie in het noorden van Europa een kans om richting het zuiden op te schuiven. Dat proces heeft enkele belangrijke gevolgen.

luchtdruksituatiepaasvakantie

Tweede week te koel?

Bovenstaande depressie gevuld met polaire lucht krijgt in de tweede week van de paasvakantie de kans om richting het zuiden op te stomen. Dat betekent dat het in onze streken wisselvallig en fris (zie onderstaande weerkaart) blijft met geregeld buien en ook een klap onweer is daarbij niet uitgesloten (groot verticaal temperatuurcontrast). De wind zal in deze tweede week ook meer en meer een hoofdrol opeisen met een vrij krachtige westelijke component.

dalingtemperaturen

Weersverandering op komst?

Het koelere weertype van de komende (twee) weken wordt op dit moment niet gevolgd door een gevoelig zachtere periode. In tegenstelling met vorig jaar betekent dat dus een groot verschil qua temperatuur. Vorig jaar werd het rond deze tijd vlot 25°C en bleef het ook enkele weken zeer droog. April 2012 wil daar niets van weten en misschien maar goed ook. De kansen op een warme zomer van 2012 kunnen misschien stijgen?

Bron kaartjes: meteociel.fr – KNMI.nl

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen