2e week paasvakantie te koel

Weerkaarten liegen er niet om. Vandaag en ook de rest van de paasvakantie worden beïnvloedt door twee hoofdrolspelers op de Europese weerkaarten. Enerzijds zien we nog steeds een hogedrukgebied nabij de Azoren en anderzijds krijgt een polaire depressie in het noorden van Europa een kans om richting het zuiden op te schuiven. Dat proces heeft enkele belangrijke gevolgen.

luchtdruksituatiepaasvakantie

Tweede week te koel?

Bovenstaande depressie gevuld met polaire lucht krijgt in de tweede week van de paasvakantie de kans om richting het zuiden op te stomen. Dat betekent dat het in onze streken wisselvallig en fris (zie onderstaande weerkaart) blijft met geregeld buien en ook een klap onweer is daarbij niet uitgesloten (groot verticaal temperatuurcontrast). De wind zal in deze tweede week ook meer en meer een hoofdrol opeisen met een vrij krachtige westelijke component.

dalingtemperaturen

Enige verandering op komst?

Het koelere weertype van de komende (twee) weken wordt op dit moment niet gevolgd door een gevoelig zachtere periode. In tegenstelling met vorig jaar betekent dat dus een groot verschil qua temperatuur. Vorig jaar werd het rond deze tijd vlot 25°C en bleef het ook enkele weken zeer droog. April 2012 wil daar niets van weten en misschien maar goed ook. De kansen op een warme zomer van 2012 kunnen misschien stijgen?

Bron kaartjes: meteociel.fr – KNMI.nl

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >