7 januari 2013 - 2 min. lezen 25 reacties

Gisteren ontstond er even ‘paniek’ na het zien van de 12:00 run van GFS en ECMWF. Een serieus verzwakte versie van de winter werd op de kaarten gezet vanaf donderdag. De positie van de lagedrukgebieden is de komende runs van cruciaal belang aangezien ze een grote invloed hebben op de evolutie van de winterkansen.

Bij het bekijken van de ochtendruns vandaag kunnen we stellen dat de uitgangspositie weer iets verbeterd is met een zuidelijkere positie van een laag. Op die manier wordt de oostelijke stroming opnieuw in gang gezet en later die periode wordt het kouder vanuit Scandinavië. Even ter verduidelijking:

winterinval komend weekend
De depressiekern zakt richting het zuiden van Europa en trekt op die manier aan de noordelijke zijde koude lucht naar het westen.

In dit geval gaat het (licht) winteren boven de Benelux met winterse neerslag en vrieskou in de nacht.

Weerbericht 7 januari

Vandaag opnieuw van hetzelfde laken een pak. Het blijft de hele dag grijs met in de ochtendperiode kansen op nevel en mist. Het vochtigheidspercentage in de lucht bedraagt momenteel 95 – 98%. Hierdoor valt er regelmatig wat motregen naar beneden. De temperaturen schommelen rond 7 tot 8 graden en de wind is een grote afwezige vandaag. Enkel rond de middagperiode kan de wind iets toenemen, maar dat blijft onopgemerkt. Het wordt maximaal 8 graden.

Bron kaartje: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen