5 december 2012 - 2 min. lezen 16 reacties

Zoals eerder deze middag aangegeven, is de temperatuur op 850 hPa over volledig Benelux aan het dalen. De buien die vanaf 17:00 in het binnenland ontstonden werden dus algauw winters. De komende nacht blijven er buien aangevoerd worden vanaf de Noordzee. Het noorden van de provincie West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen liggen daardoor in ramkoersgebied met later vannacht een (kortstondig) sneeuwdek door intensieve sneeuwbuien (droge sneeuw).

  • Hoe begon deze winterperiode? Klik hier en hier.

Het KNMI deze avond,… “6-uurlijkse plaatjes van Hirlam laten in het zuidwesten en westen het overschrijven weeralarmcriterium zien. Uurlijkse waarden halen “op dit moment” het criterium niet.” Hun volledige guidance leest u hier.

Vrijdag alles of … weinig

Na vannacht en morgenvroeg is het tijdelijk gedaan met de winterse ongemakken wat de neerslag betreft. Morgen verwacht ik een wisselend en relatief droog weerbeeld. Waar er een bui ontstaat (Antwerpen heeft de meeste kans), zal dat een winters getinte bui zijn. De droge periodes morgennamiddag zullen in schril contrast staan met de daaropvolgende nacht.

Weermodellen zijn het eens dat een depressiekern vanaf de Noordzee naar het noorden van Frankrijk trekt. De exacte locatie echter, ligt nog steeds niet vast. En dat is nu net het grote probleem. In de data van GFS 06:00 en 12:00 schuift de depressiekern steeds wat meer naar het oosten op. Hierdoor krijgt het westen van de Benelux noordelijke luchtstromingen en transformeert de sneeuw in regenval.

Echter, HIRLAM en het gemiddelde van GFS berekenen de kern over het uiterste westen van België. Deze positie is gunstiger voor sneeuwval in bijvoorbeeld Oost-Vlaanderen… Het zal echt wachten zijn tot morgenavond (6 uur voor event) om een waarschuwingskaartje aan te maken. Dit is de huidige stand van zaken, regen ten westen van Brussel..

Sneeuwsituatie België en Nederland

grens met sneeuw
Sneeuwgrens ergens centraal België met aan de westelijke zijde regenval en aan de oostelijke zijde vele centimeters. Sneeuwdek kan daar oplopen tot 10, lokaal 15 cm.

Bekijk de sneeuwradar en analyseer op deze manier de neerslagvorm. Ik ben mij er van bewust dat het hier gaat om een natuurkundige situatie die veel ellende kan veroorzaken. U moet dat vrijdag in het achterhoofd houden, want het kan in het verkeer wel eens flink ontsporen. Blijf daarom zeker de berichtgeving hier en op nationale weerwebsites volgen. Winterweer, op het scherp van de snede.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen