5 februari 2013 - 1 min. lezen 12 reacties

West – en Oost-Vlaanderen werden tussen 04:00 – 06:00 getroffen door een bijzonder krachtig onweer (behoorde gisteren tot de mogelijkheid volgens noodweer.be) dat in de vorm van een bow-echo over de regio trok. Er komen via media diverse getuigenissen binnen dat het hier zou gaan om een windhoos met contact aan de grond.

Roeselare, Ardooie en Meulebeke zijn vanochtend getroffen door hevige windstoten die gepaard gingen met de doortocht van een flinke buienlijn. Deze werd dynamisch gevoed door windschering en een lichte onstabiliteit. Hierdoor ontwikkelden zich buiensegmenten in de neerslagzones die een boogvorm konden aannemen. Deze fenomenen maken het mogelijk om de windstoten van hogerop naar grondniveau te transporteren. Door de boogvorm worden deze dan nog eens versneld met gemakkelijk windsnelheden tot 100 km/h!

Winterse buien op 5 februari

De radarbeelden zal ik vanmiddag online plaatsen zodat u visueel een goed beeld krijgt van deze toch wel bijzondere situatie! Vandaag blijven de kansen op winterse buien bestaan. Er kan nog steeds onweer voorkomen aangezien de bovenlucht afkoelt richting -40°C! Hagel, natte sneeuw kunnen het tijdelijk glad maken.

De maxima schommelen rond 5°C buiten de buien en rond het vriespunt tijdens intense exemplaren!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen