5 februari 2013 - 2 min. lezen 25 reacties

Komende 2-4 uur staan de zenuwen strak gespannen in Nederland en België. Een depressiekern met kerndruk van 985 hPa heeft zich op dit moment boven het westen van het UK ontwikkeld. Aan de oostelijke zijde van dat lagedrukgebied bevindt zich een neerslagzone die winterse eigenschappen bezit. Probleem met dergelijke neerslagzones is het type neerslag en de mogelijke gevolgen voor de automobilisten.

Sneeuw vannacht

Momenteel (21:10) bereikt deze neerslagzone het westen van de Benelux met de eerste neerslag aan de kust. Deze regio en ook andere regio’s in de Benelux bevinden zich nog in een koude sector vooraleer het laagje doortrekt richting Frankrijk. Hierdoor valt de eerste neerslag meestal als natte of droge sneeuw. Naarmate de kern verder het land op trekt en naar het oosten opschuift, komt de zachtere sector onder de depressiekern boven het zuidwesten van de Benelux te liggen. In de loop van de nacht warmt het dan ook geleidelijk aan weer op in het westen (1499 m) met een toenemende kans op regen.

sneeuwzone op komst

Het westen van de Benelux (kuststreek) en het uiterste zuidwesten van Nederland krijgen een code oranje voor het feit dat de sneeuw daar al gauw lijkt over te gaan in regen. Elders code ROOD en PAARS voor een langdurige sneeuwepisode. In het zuiden, zuidoosten van Nederland, centrum en oosten van België kan de sneeuw tijdelijk aandikken met 5 cm of meer. Morgen smelt deze sneeuwlaag weer af.

Elders (de lijn ten oosten van Gent – Mons – Den Haag) blijft volgens WRF – ECMWF – GFS met een continentale aanvoer zitten. Dat betekent dat de neerslag daar vannacht blijft vallen als doodgewone sneeuw. Een accumulatie van 5 cm en eventueel 10 cm op een enkele plaats sluit ik zeker niet uit. Daarom krijgt deze regio een code PAARS met minstens 95% kans op het ontstaan van een (tijdelijk) sneeuwdek. In het verkeer moet u dan ook de snelheid matigen! Morgen blijft de kans op winterse neerslag / winterse buien aanwezig.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen