2 mei 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Een inactief warmtefront trok afgelopen nacht doorheen België. Het weermodel berekende neerslaghoeveelheden tussen 2 tot 5 mm en met de huidige waarnemingen kunnen we deze berekening bevestigen. De temperatuur schommelt deze ochtend tussen 8 en 10 graden. Enkel op de Hoge Venen is het momenteel frisser. De wind waait zwak uit noordoostelijke richtingen.

Weerbericht 2 mei

Wisselvallig met een klap onweer

Vandaag ontfermt de onstabiele lucht zich over het zuidoosten en oosten van het land. Daar kan de temperatuur vandaag nog oplopen tot ruim 15 graden met een toenemende latente onstabiliteit. Een klap onweer of wat hagel is dus mogelijk. In het westen en het centrum van het land is het iets droger met minder buien. De kans op onweer is in deze regio ook een stuk kleiner.

lichte latente onstabiliteit
Deze foto toont de latente onstabiliteit aan in de loop van de namiddag en avond. We zien dat er boven het oosten van het land een groene tot gele kleur aanwezig is met negatieve getallen.

De kleur stelt de cape voor en de getallen de lifted index. Deze parameter liggen veelal aan de basis om onweer te voorspellen. Kleurt de kaart bijvoorbeeld rood, dan wordt het flink onstabiel. Worden de cijfertjes erg negatief tot -5 of lager, dan neemt de kans op onweer eveneens toe.

De maxima schommelen in de namiddag tussen 11°C aan de kust en 18 tot 19 graden in het uiterste oosten van de Benelux (België en Nederland). De wind blijft zwak tot matig waaien uit oostelijke richting. In de loop van de avond wordt het opnieuw droger in het gehele land.

Uit betrouwbare bron heeft deze website vernomen dat de radarbeelden van Jabbeke begin deze zomer beschikbaar worden gesteld voor het grote publiek ! Een schitterende aanvulling van het bereik en nauwkeurigheid om zware buien op te volgen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

10 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen