4 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

De actuele radarbeelden (20:30) en de parameters voor morgen hebben me doen besluiten om een waarschuwing af te kondigen voor hevige buien in grote delen van België. Ten zuiden/oosten van Brussel gaan de buien vanavond vooral voor middernacht nog gepaard met flinke onweders en mogelijk significante hagel (<2cm).

Ten westen van de lijn Antwerpen – Brussel en Bergen blijft het vannacht betrokken met regelmatig felle neerslag (mogelijk een restant van een onweerscomplex). Het is niet geheel uitgesloten dat zich in dit wolkenpakket enkele bliksemflitsen manifesteren.

Onweersbuien in beeld op radar

onweerscomplex noordoosten Frankrijk

Morgen neemt vooral na de middag de kans op onweders opnieuw toe. Opnieuw blijven deze hoofdzakelijk beperkt tot het (noord)oosten van Frankrijk. In de avond kunnen de Ardennen ook tijdelijk wat van deze buiigheid meekrijgen. Het westen blijft opnieuw buiten schot.

Gids voor extreem weer

Wie moeit heeft om bovenstaand bericht te ontcijferen kan terecht in het artikel (gids voor extreem weer). Daar leggen we kort en bondig uit wat verschillende parameters betekenen en wat hun invloed is op onweer. Zo is de combinatie van een hoge onstabiliteit (CAPE) en windschering een beproefd recept voor stevig onweer.

Bron kaartje: meteox.com

Delen


Verder lezen

Alles bekijken