1 december 2012 - 2 min. lezen 5 reacties

De meteorologische winter gaat vandaag van start en dat gaan we geweten hebben. De temperaturen schommelen op dit moment (10:12) op veel plaatsen rond het vriespunt. Met verspreide mistbanken een ideale cocktail voor rijm- en ijsplekken, wees dus voorzichtig. De koudste plekjes op dit moment zijn de Ardennen en een klein gebied in het zuiden van West-Vlaanderen. In het centrum worden de temperaturen geleidelijk aan positief deze voormiddag.

Weerbericht 1 december

Vandaag maakt een neerslagzone haar opwachting op de Noordzee. Deze namiddag neemt de bewolking opnieuw toe en gaat het vanuit het noordwesten regenen. In de lager gelegen gebieden lijkt het me een dubbeltje op zijn kant te worden qua winterse neerslag. De temperatuur op 1499 m stijgt in die regionen al vlug richting waardes die nefast zijn voor natte sneeuw.

koud genoeg voor sneeuw
Komende nacht daalt de 2 m temperatuur richting het vriespunt in de grens met Frankrijk.

Hoe meer richting het noordwesten van het land, hoe zachter en weinig tot geen sneeuwkansen.

Ten oosten van de lijn Antwerpen, Gent en Kortrijk stijgen de kansen op wit goud aanzienlijk in de avondperiode. Daar blijft de temperatuur op 850 hPa waarschijnlijk koud genoeg voor een klein sneeuwlaagje. Voor Nederland blijft de sneeuwkans beperkt tot een kleine strook in het oosten van het land. Daar kan de sneeuw ook tijdelijk gaan accumuleren/blijven liggen.

Het KMI in België waarschuwt ook:

Vanavond valt er op de meeste plaatsen regen of smeltende sneeuw, in de Ardennen sneeuw. Later in de nacht wordt het wisselvallig met enkele felle buien van sneeuw in de Ardennen en in Laag- en Midden-België van regen, sneeuw of korrelhagel.

Vanavond en vannacht blijft de neerslag nog een tijdje aanhouden. Aangezien het hier kan gaan om een mix van natte sneeuw of regen en de temperaturen nabij het vriespunt schommelen, is voorzichtigheid van primair belang! Beter een gewaarschuwd man dan een waarschuwing te veel. De wind draait vanuit het zuidwesten naar het noordwesten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen